De maïs wacht, de winnaar heeft haast

Zijn manager had hem graag nog wat dagen in Europa gehouden, maar helaas, Felix Limo had andere plannen. De winnaar van de marathon van Rotterdam vliegt vandaag nog terug naar Kenia, waar hem een geheel andere klus wacht....

Zo'n anderhalve ton aan euro's verdiende Limo zondag na zijn grootse zegetocht, maar de eerste gedachte die bij hem opkwam toen hij in het nieuwe parcoursrecord (2.06.14) over de finish kwam was de agrarische arbeid.

Je blijft nu zeker wel een paar dagen bij ons, zei zijn manager na afloop. Kunnen we de rest van het jaarprogramma samen nog even doornemen, sponsor Adidas heeft vast ook nog wat plannetjes met je. No, no, riep Limo, dat gaat echt niet door, de maïs moet de grond in.

Felix Limo uit de Nandi Hills was zondagmiddag oppermachtig. Vorig jaar liep hij in Amsterdam tijdens zijn debuut al naar een eindtijd van 2.06.42. In Rotterdam, waar de omstandigheden verre van optimaal waren door de jagende wind, knabbelde hij zelfs nog bijna een halve minuut van die tijd af.

Niemand kon hem bijbenen. Zijn landgenoot Michael Rotich werd tweede in 2.09.05. Zelden zal er tussen de nummers een en twee zo'n groot gat geweest zijn tijdens een vooraanstaande stadsmarathon. Luc Krotwaar was de eerste Nederlander, in 2.11.55. Hij eindigde in het sterke veld op de zevende plaats.

Beste vrouw was de Marokkaanse Zohr El Kamch (2.26.10). Nadja Wijenberg was de snelste Nederlandse, maar bleef met haar 2.38.38 ruim acht minuten boven de olympische limiet. `Het Athene-verhaal is uit', treurde ze na afloop. De harde wind vrat na het 35 kilometerpunt al haar energie op. `Ik kan me die laatste vijf kilometer niet eens meer herinneren.'

Limo was tijdens haar lijdensweg al lang gehuldigd op de Coolsingel. Jos Hermens, manager van Limo en racedirecteur, zei na afloop dat de atleet zonder de harde wind zeker een minuut sneller was geweest. `Stilletjes had ik zelfs op een wereldrecord gehoopt.' Dat record blijft nu op naam van Paul Tergat, die vorig jaar in Berlijn naar 2.04.55 liep.

Diezelfde Tergat werd een paar maanden geleden door de Keniaanse atletiekbond al aangewezen voor de Olympische Spelen van Athene. Een vijftal andere lopers mocht tijdens de grote voorjaarmarathons strijden om de andere twee startbewijzen.

Je zou denken dat Limo met zijn Rotterdamse tijd - slechts vijf mannen waren ooit sneller - straks in augustus ook tussen Maratonas en Athene zou mogen draven, maar een hoge bondsbestuurder kondigde vorige week in de Keniaanse krant The Standard al aan dat buiten Tergat nu ook Eric Wainaina en Sammy Korir zeker zijn van de Spelen.

En dat vindt Limo een vorm van bedrog. `Het is respectloos. De afspraken zijn geschonden.' Hij zal het deze week in Kaptagat druk hebben met zijn maïs, maar reken maar dat er ook een boze brief naar het bondsbureau wordt gestuurd.

De snelle Limo gaat wellicht niet naar de Spelen, Luc Krotwaar verdiende zondag zijn ticket. De atleet uit Eindhoven was eind vorig jaar na de marathon van Fukuoka (2.10.13) al genomineerd voor Athene, zijn prestatie in Rotterdam (de eis was een tijd onder de 2.13) betekent de definitieve kwalificatie voor de olympische loop.

Als er één atleet is die het verdient om in Athene, juist ín Athene, de marathon te lopen, dan is het de loopverliefde Krotwaar. Hij kent de historie van de klassieke voetrace, weet dat er voorbij de marathon ook nog een leven is. `De Spartathlon, de ultraloop tussen Sparta en Athene, die zou ik ook graag nog eens doen.'

Door niets laat Krotwaar zich van de wijs brengen. Het ging na 22 kilometer even niet lekker, maar hij kwam sterk terug. `Het ritme stokte. De benen waren stram, maar niet leeg.'

Krotwaar benadert de marathon als een nederig mens, want arrogantie is op deze onberekenbare afstand niet gepast, vindt hij. Hij loopt zonder horloge, is al dagen van tevoren voor de buitenwereld onbereikbaar.

De laatste nacht voor de wedstrijd sliep hij met een Belgische trainer op een kamer in het atletenhotel. De man snurkte als een os. `Ik slaap wel meer met snurkers op een kamer, in Kenia tijdens trainingsstages, maar dan is een por in de zij voldoende om ze stil te krijgen.'

Zo niet deze Belg. `Ik heb mijn matras opgepakt en in het halletje van de kamer neergelegd. Met kussens heb ik de ruimte geluiddicht gemaakt. Ik heb prima geslapen. Dat soort dingetjes zie ik ook als onderdeel van de wedstrijd.'

Morgen gaat Krotwaar samen met bondscoach Gerard Nijboer naar Athene, om het parkoers in Attica te verkennen. Felix Limo, de Keniaan die Rotterdam een nieuw record schonk, zal op hetzelfde tijdstip over zijn rode akkers turen, ongewis of ook hij straks in Griekenland mag lopen.

Meer over