De koper van Leonardo haalt ook een vaatje buskruit in huis

Topclubs volgen Leonardo intensief, maar de aanvaller van NAC blijft onvoorspelbaar...

Van onze verslaggever Willem Vissers

AMSTERDAM Het pingelmannetje van NAC wil maar geen pingelmeneer worden. Leonardo Vitor Santiago verheugt zich in de warme belangstelling van topclubs, maar zijn rode kaart van zaterdag was weer een oprisping van zijn donkere zijde.

Trainer Henk ten Cate hoopt dat Leonardo in de winterstop voor Ajax kiest. Dat hij een lastige jongen is? ‘Met dieven vang je dieven’, zei Ten Cate vrijdag.

PSV leek eveneens bereid de vastgestelde 750 duizend euro neer te leggen, en anders Martin Jols Tottenham Hotspur wel.

Zoveel belangstelling is opvallend voor een voetballer die in zijn laatste drieënhalf seizoen voor Feyenoord elf competitieduels speelde (nul doelpunten) en sindsdien een uitstekend half jaar kende bij NAC.

Het huidige seizoen geeft een wisselend beeld te zien. Soms is Leonardo weer de jongen van de fabuleuze, bijna niet te stoppen solo, dan weer het over het paard getilde kereltje van nog altijd maar 23 jaar.

Hij is de vedette van NAC Breda. Hij ruziet met de trainer, draagt zijn ploeg of hij verliest zichzelf, zoals zaterdag in de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Excelsior. Hij protesteerde na een overtreding door een brilletje voor de ogen te vormen richting assistent-scheidsrechter. Geel. Daarop ontplofte hij bijna voor de ogen van scheidsrechter Wegereef. Weer geel. Wegwezen.

Ronald Koeman verloor zijn interesse toen Leonardo PSV niet meteen omarmde. Koeman is verre van tevreden over Tardelli en onzeker over de fitheid van Kluivert. Hij blijft zoeken naar een aanvaller en heeft ook al geïnformeerd naar Andy van der Meyde, die hersteld is van een blessure en in de basisploeg van Everton is teruggekeerd.

Volgens berichten uit Amsterdam heeft Ten Cate al twee keer met de Braziliaan gesproken. Leonardo vertelde aan Omroep Brabant: ‘Ik heb nog nooit met Ten Cate gesproken.’

Meer over