De Kersauson voltooit zeilrace rond de aarde in 71 dagen

De Franse zeezeiler Olivier de Kersauson (52) is maandagmorgen met zijn trimaran Sport-Elec en een bemanning van zes man na 71 dagen, 6 uur, 59 minuten en 39 seconden teruggekeerd in zijn thuishaven Brest....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De bokaal was in het bezit van de Nieuw-Zeelander Peter Blake, die in 1994 met zijn catamaran Enza rond de aarde zeilde in ruim 74 dagen. Blake en De Kersauson leverden toen een directe strijd die de Fransman verloor.

Destijds deed de Fransman er met dezelfde trimaran onder de naam Lyonnaise 77 dagen over, twee dagen sneller dan zijn landgenoot Bruno Peyron die er als eerste winnaar van de trofee een jaar eerder 79 dagen voor nodig had en daarmee de eerste bezitter van de trofee Jules Verne werd.

De Kersauson, bijgenaamd de Admiraal, slaagde ditmaal bij zijn zesde poging. Eerdere pogingen leden schipbreuk door aanvaringen met ijsschotsen of ongunstige weersomstandigheden.

De eerste weken na de start op 8 maart verliepen teleurstellend, maar door na het passeren van de evenaar een riskante maar kortere route te kiezen naar Kaap de Goede Hoop dan gebruikelijk wist hij zijn achterstand op het schema van Blake weer in te lopen.

In de Indische Oceaan slaagde hij er vervolgens in een voorsprong te nemen door regelmatig gemiddelden van 400 knopen of meer per etmaal te maken. Een knoop is een zeemijl - 1852 meter - per uur. Hij bereikte tijdens zijn recordrace een uurgemiddelde van ruim 14 knopen. Het wachten is nu op het antwoord van Peter Blake.

Meer over