ColumnDe twaalfde man

De kermende man in IJburg: een van de beste voetballers uit de geschiedenis die nooit doorbrak

null Beeld

Op de George Sliekerkade in de Amsterdamse wijk IJburg lag woensdagavond kort voor middernacht een 43-jarige man te kermen. Kort tevoren hadden omwonenden harde knallen gehoord – een schietpartij. De man was in zijn been geraakt.

Er vielen geen dodelijke slachtoffers en in Amsterdam worden mensen wel vaker beschoten. Groot nieuws was het daarom niet. Dat veranderde toen de identiteit van de kermende man bekend werd gemaakt. Het bleek om een bekende oud-voetballer te gaan, Yassine Abdellaoui.

Mijn eerste gedachte: Jan Wouters. Mijn tweede: hoe zat dat ook alweer met dat postkantoor?

Yassine Abdellaoui en Jan Wouters werden een publicitair duo door een incident uit 1995 in de wedstrijd NAC - PSV. Abdellaoui, een dartele linksbuiten van NAC, kreeg van Wouters een opmerking naar zijn hoofd geslingerd die in de media dagenlang werd herhaald: ‘Kut-Marokkaan, rot op naar je eigen land.’ Wouters ontkende later niet dat hij het had gezegd en bood excuses aan.

Jaren later, in 2003, werd Abdellaoui opgepakt. Hij was mede-eigenaar van een videotheek en een postkantoor in het Bredase winkelcentrum Heksenwiel en zou betrokken zijn geweest bij het witwassen van drugsgeld via transacties met banken in het Caribisch gebied.

In hoger beroep werd hij vrijgesproken. Zeven jaar later werd hij wel veroordeeld voor financiële malversaties. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf.

De verwensing van Wouters, schimmige zaakjes in een postkantoor in winkelcentrum Heksenwiel en tal van andere incidenten, zoals die keer dat hij de pui van het spelershome van NAC verwoestte door op het gaspedaal te trappen in plaats van op de rem: niet voor niets wordt hij een ‘kleurrijke oud-voetballer’ genoemd.

Dan weet je meteen dat het niet over zijn sportieve prestaties zal gaan, over wedstrijden waarin hij excelleerde en prijzen die hij won, maar over de incidenten en de mislukkingen. In een samenvatting van zijn loopbaan schreef het Brabants Dagblad deze week dat Abdellaoui als voetballer vooral opviel door gedonder.

‘Bij Willem II moest hij vertrekken om het bedriegen van medespelers, wangedrag en te laat komen. Bij NAC viel hij op door interviews over zijn gedrag buiten het voetbal.’ Die interviews gingen, schreef de krant, ‘vooral over vrouwen, en de manier waarop zij het best konden worden versierd’.

Yassine Abdellaoui is een van de beste voetballers uit de geschiedenis die nooit doorbrak, een lichtvoetige aanvaller die zijn eigen talent verwoestte. In plaats dat hij triomfen vierde met grote clubs en multimiljonair werd, maakte hij er een puinhoop van bij NAC, Willem II en De Graafschap. Hij dronk ook.

Tegenwoordig scharrelt hij zonder vast adres rond op IJburg waar iemand woensdagavond een kogel in zijn been schoot. Of de daders het op hem hadden gemunt is niet duidelijk, maar gezien zijn voorgeschiedenis is de kans niet denkbeeldig dat hij tot over zijn oren in foute zaken zit.

Op zoek naar oude beelden van Abdellaoui vond ik op YouTube een fragment uit 2014 uit het programma Bureau Marokko, een zijsprong van de makers van Bureau Sport. Frank Evenblij keek met Abdellaoui een interview uit de jaren negentig terug.

Een Marokkaan past gewoon niet in het Oranje-shirt, zei de jonge Abdellaoui onder meer. Aan het woord was een vrij irritant gastje, blufferig zelfverzekerd en provocerend. Hij droeg een zonnebril, maar geen shirt.

Toen Abdellaoui zichzelf ruim twintig jaar later terugzag met Evenblij, kreeg hij de slappe lach. Dat toontje, zei hij, dat zonnebrilletje, die blote borst, die manier van praten: ‘Ik kan die gozer niet uitstaan.’

Na een gierende lach: ‘Maar ik ben het zelf. Ach, ach, ach, ach.’ Zijn woorden dat Marokkanen niet in Oranje passen, nam hij terug. ‘Ik denk nu precies het tegenovergestelde.’

Dit bewijst allemaal niets, maar díé oud-voetballer maakte in elk geval een uiterst sympathieke indruk.

Meer over