De good/bad 2NT conventie

DIAGRAM 1 West gever, Allen kwetsbaar B9642 V765 84 V6 HV1075 8 2 B83 A6 HB1072 H10754 AB32 NWOZ A3 AH1094 V953 98 DIAGRAM 2 West gever Noord-zuid kwetsbaar B103 AV105 HV6 AH6 AV98 H7654 8 H2 B1075 A984 8754 V3 NWOZ 2 B97643 32 B1092 DIAGRAM 3 Oost gever...

Plaats en tijd: 't Kaerthuys in Krimpen aan de IJssel, zaterdag- en zondagochtend 4 en 5 oktober, vlak voor elf uur. Ambiance: nerveus.

Even later, tijdens het eerste spel, valt een weldadige stilte. Competitievorm: tien teams spelen een dubbele round-robin, gevolgd door halve finale en finale. Inzet: het Nederlandse kampioenschap viertallen, seizoen 1997-1998.

Stand: na de eerste zes wedstrijden voerde Crash (Leiden) de ranglijst aan. Titelverdediger van slag: Modalfa bezette zaterdagochtend de matige vijfde plaats, niet toereikend voor een plaats in de halve finale.

Nieuws: Wubbo de Boer en Bauke Muller repareerden het partnership dat een jaar op de helling stond en maakten hun rentree bij de landskampioen.

Verloop tweede weekeinde: een fantastische tussensprint van Modalfa. Met 123 (uit een maximum van 150) werd de voltallige concurrentie voorbijgestreefd, waarbij en passant koploper Crash met 23-7 op de broek kreeg. De voorsprong van Modalfa op Crash bedraagt zeven vips. Hok 1 staat derde.

Strijd om laatste vacante halve finaleplaats: na de huidige nummers een tot en met drie verdringen DBC, Continental, HOK 2 en USS zich binnen één victorypoint. De drie afvallers voegen zich bij Buitenhof (Den Haag) en de twee Utrechtse viertallen BCO en Star die alleen door een wonder de degradatiepoule, drie teams degraderen naar de eerste divisie, kunnen ontlopen. Wordt vervolgd: op 8 en 9 november.

Amusementswaarde: zeveneneenhalf op een schaal van tien; boeiende spellen met technisch en tactisch waardevolle pointes werden afgewisseld met blunders die verbaasden, verrasten en soms op de lachspieren werkten.

Bod van de week: Michel Jialal met een opvallende doch logische actie (diagram 1).

Beste afspel: Kees Bakker die zich op vakkundige wijze een keuze bespaarde (diagram 2).

Gefopt: De ster van het best gespeelde spel die zich ditmaal lelijk liet beetnemen (diagram 3).

Kostbare slordigheid: De winnaar van de prijs voor het bod van de week die de juiste gedachte in het tegenspel ruineerde met een onzorgvuldige uitvoering (diagram 4).

Inzicht en de moed iets te ondernemen waarbij je de neus gemeen kunt stoten: oost, Jialal (DBC, Delft), haalde de lay-out van het spel in diagram 1 na een ondoordachte actie van noord perfect voor de geest waarna hij een lucratieve oplossing produceerde.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

1 pas 1SA 2

2SA pas 3 pas

pas 3 5 pas

pas

Het 2SA bod van west was een toepassing van de good/bad 2NT. Met deze, door sommigen verguisde en anderen fel bewonderde conventie kon west oost dwingen 3 te bieden. Een direct 3-bod ipv 2SA zou een sterke hand met schoppen en klaveren hebben aangegeven. Noord meende dat hij gratis met 3 de deelscore kon betwisten.

Oost, Jialal, telde de dertien harten: vijf of zes in zuid, drie of vier in noord en drie in oost. Voor west bleef een singleton harten over. Met de goede klaverenaansluiting, H en de singleton schoppen als interessante waardes was de sprong naar 5 alleszins verantwoord. De leider pikte met succes troef vrouw bij noord op voor deze manche in de rebound.

In diagram 2 ruilden oost-west de verzekeringspremie van 4 - één down - in voor de mogelijkheid 4 down te spelen. Met drie zekere verliezers, schoppen, harten en ruiten, was het contract afhankelijk van de manier waarop de leider de klaveren aanpakte, snit op V of - tegen de kansberekening - AH slaan? Kees Bakker, zuid Hok 2, bespaarde zich deze beslissing met een sierlijke speelwijze.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

pas 1 1 pas

3 dbl pas 4

pas pas pas

West, Anton Maas (Hok 1) kwam uit met A en speelde ruiten voor H in de dummy door oost gedoken. De leider troefde een schoppen en speelde ruiten voor V en A. Oost vervolgde ruiten getroefd in zuid. Een harten naar A en de laatste schoppen uit de dummy werd met een introever geëlimineerd. Zuid ging met harten naar H in oost van slag, die de klaverenpositie cadeau moest geven of in de dubbele renonce moest spelen.

Kees Bakker nam met dit spel revanche op Maas nadat deze hem eerder in deze wedstrijd tussen Hok 1 en Hok 2 een kool had gestoofd.

Zie diagram 3

Zonder tussenbieden boden noord-zuid 4 waartegen west uitkwam met 10. De leider, Maas, won de eerste slag met B. Hij besefte dat het contract stond of viel met de positie van B. Maas, een geroutineerde en secure speler die met groot genoegen extra kansjes benut.

In de tweede slag speelde hij 7 naar A; ook H, uit zuid 8, en zag tevreden V in west vallen. De 4 uit de dummy werd geannonceerd. Oost, Bakker, speelde een kleine klaveren en was zich op hetzelfde moment bewust van zijn flater. Zuid maakte V, deblokkeerde A en stak met de nauwkeurig bewaarde 2 over naar 6 in de dummy. Op H verdween de laatste klaveren uit zuid. Maas had hierna alle tijd om een ruiten als tiende slag te ontwikkelen.

Hoeveel slagen heeft de leider en welke slagen kunnen de tegenspelers maken om een contract down te spelen? In diagram 4 kwam west, Jialal, tot de juiste conclusie maar zag hij bij de uitvoering van de winnende verdediging een belangrijk detail over het hoofd.

Zie diagram 4

westnoordoostzuid

-- -- 2 pas

pas 3 pas 3SA

pas pas pas

Via een onvermijdelijk biedverloop eindigden noord-zuid na de zwakke twee harten opening in 3SA met in de gecombineerde handen slechts 21 honneurpunten. West zag niets in een hartenuitkomst en koos voor een kleine klaveren. De leider, Louk Verhees (Crash) won de eerste slag met H in de dummy. Een kleine ruiten was voor V in oost die V speelde voor A in zuid. De leider had acht slagen op zak en legde V op tafel om de negende slag te ontwikkelen. West, Jialal, nam A en telde vijf ruitenslagen, twee in klaveren en het spelen van V door oost maakte A en H in zuid bekend. Om het contract down te spelen waren naast de ruitenslag en A drie schoppenslagen nodig. West speelde A, H en zag daar tot zijn schrik V onder tuimelen. Wests plan was uitstekend, de uitvoering minder. Om 3SA down te spelen moest oost V hebben. Logisch was na A een kleine schoppen te spelen. Meer dan een overslag kon het niet kosten.

Meer over