De echte krachtmetingen voor Dafne Schippers komen eraan

Dafne Schippers is voortvarend begonnen aan een reeks prominente sprintwedstrijden, die een indruk zullen geven van haar medaillekansen bij de WK atletiek, half augustus. Bij de Diamond League in Parijs liep ze de 100 meter in 11,02, de tweede (legale) tijd uit haar loopbaan. Ze eindigde als vierde in de race.

Dafne Schippers heeft zaterdag aan haar eerste grote internationale wedstrijd net geen medaille overgehouden.Beeld anp

De 23-jarige atlete uit Utrecht, die haar persoonlijke en nationale record in mei op 10,94 bracht, legde het af tegen drie sprintsters die twee jaar geleden bij de WK uitblonken in de finale en dit seizoen tevens de snelste tijden liepen.

Wereldkampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce uit Jamaica won in de beste seizoenstijd van 10,74. De Nigeriaanse Blessing Okagbare werd tweede in 10,80. De Amerikaanse English Gardener eindigde met 10,97 net voor Schippers, die echter ook een wereldtopper achter zich wist te houden: Murielle Ahouré uit Ivoorkust, nummer twee van de vorige WK, werd vijfde.

Schippers kwam na de finish ten val, maar hield aan die smak alleen een schaafwond over. Ze was minder tevreden over de race dan de tijd deed vermoeden. 'Race was ok, had iets meer gehoopt, weet dat veel meiden al in goede vorm zijn', twitterde ze.

Die laatste inschatting is juist. Jamaica en Amerika hielden vorige week hun nationale kampioenschappen, die tevens golden als selectie voor de WK. Gezien de concurrentie in die landen kon geen enkele sprintster het zich veroorloven rustig aan te doen. Ze waren genoodzaakt in topvorm aan de start te verschijnen. Die gesteldheid brachten ze mee naar Parijs.

Voor Schippers gold dat niet. Zij kan de komende weken rustig toewerken naar haar topvorm. Ze doet in juli elke week mee aan een Diamond League, voor het eerst in haar loopbaan. Donderdag loopt ze in Lausanne de 200 meter. Daarna volgen nog een 200 meter in Monaco en een 100 meter in Londen. Het is voor haar een nieuwe ervaring volop mee te draaien in het internationale circuit. Als zevenkampster liet ze zich slechts af en toe zien in de topwedstrijden.

WK-finale

Het kost de drievoudig Europees kampioene geen moeite startplaatsen te verkrijgen. Ze heeft de wedstrijden voor het uitkiezen. Sommige organisatoren trachten haar tot deelname te verleiden met startgelden van meer dan 10 duizend euro per sprint. Aanbiedingen die niet in haar programma passen, slaat ze rigoureus af.

Hoewel Schippers op de 100 meter de WK-finale kan bereiken, liggen haar medaillekansen in Peking vooral op de dubbele sprint. Eén meevaller heeft ze al. Shelly-Ann Fraser-Pryce zal haar titel op de 200 meter niet verdedigen. Haar coach heeft besloten dat de langere afstand ten koste is gegaan van haar startsnelheid op de 100 meter.

Het is onduidelijk welke afstanden olympisch kampioene Allyson Felix in Peking loopt. Mogelijk combineert ze de 200 en 400 meter, een zware opgave. De finale 200 meter is de dag na die van de 400. Felix was in 2014 de enige vrouw die op de 200 meter sneller was dan Schippers: 0,01 seconde. Donderdag lopen ze in Lausanne voor het eerst dit seizoen tegen elkaar.

Ook Churandy Martina liep in Parijs een snelle 100 meter. Hij plaatste zich met 10,12 voor de WK atletiek en de Zomerspelen van volgend jaar. Hij hoopt in Rio voor de derde maal op rij de olympische finale te bereiken, maar hij beseft dat zijn tijden nog niet goed genoeg zijn. 'Er wordt snel gelopen op de 100', zei hij na zijn zevende plaats.

In Parijs ging de winst naar Asafa Powell, met 9,81. De Fransman Jimmy Vicaut evenaarde het Europese record van de Portugese Nigeriaan Francis Obikwelu: 9,86. Alleen Justin Gatlin, Martina's vaste trainingmaat, was dit jaar sneller dan Powell. De omstreden Amerikaan liep in mei in Doha 9,74.

Meer over