De doorbraak van linksbuiten Steven Bergwijn komt niets te vroeg

In zijn jongste jaren vertrouwde hij op zijn snelheid en zijn trucs. Nu traint hij bij PSV met Van Nistelrooij, Nilis en Zenden juist zijn mindere punten. Met succes. Steven Bergwijn (20) wordt elke week beter, zie ook zijn selectie voor Oranje.

Steven Bergwijn (blauwe shirt) duelleert met Sofyan Amrabat van Feyenoord. Beeld anp
Steven Bergwijn (blauwe shirt) duelleert met Sofyan Amrabat van Feyenoord.Beeld anp

Het is een indrukwekkend rijtje fijnslijpers dat PSV ter beschikking heeft voor de aanvallende krachten. Ruud van Nistelrooij, Luc Nilis en Boudewijn Zenden sleutelen en peuteren dagelijks aan Luuk de Jong, Hirving Lozano, Sam Lammers, Gaston Pereiro, Maximiliano Romero, Albert Gudmondsson en Steven Bergwijn. Met klinkend resultaat. Ondanks het vertrek van Jurgen Locadia in de winterstop naar Brighton is het dringen voorin.

Wondertje

Linksbuiten Bergwijn maakt de opvallendste ontwikkeling door. Woensdag werd bekend dat nieuwe bondscoach Koeman hem in de voorselectie van het Nederlands elftal heeft opgenomen. Dat kon ook bijna niet uitblijven gezien 's mans blakende vorm.

De laatste vier duels tekende hij officieel voor vier doelpunten en twee assists, maar feitelijk zouden dat drie assists moeten zijn, want bij zijn laatste treffer lanceerde hij zichzelf. Dat wondertje voltrok zich zaterdag tegen FC Utrecht toen de 20-jarige PSV'er alle gedroomde aanvallerskwaliteiten (snelheid, uithoudingsvermogen, kracht, passeertechniek, afronding) in één actie stopte.

Zijn doorbraak komt niets te vroeg, kun je zeggen. Bergwijn debuteerde al in oktober 2014 bij PSV. Zijn lachende gezicht komt ook al een poos voorbij als hoofdrolspeler in een reclamespot van KNVB-sponsor ING. Zelf ziet hij dat anders. 'Mensen mogen zeggen dat het niet snel genoeg gaat. U mag dat ook zeggen, maar, met alle respect, u weet niet wat ik weet. Bij de een komt het sneller dan bij de ander. Ik weet wat ik kan, maar leg mezelf niet te veel druk op.'

Pittig

Het was een kwestie van bijschaven. Voormalig flankspeler Zenden hamert, vooral via het terugkijken van beelden, op de teamdiscipline: de moderne buitenspeler moet met zijn man mee en balvast zijn. Oud-spits Van Nistelrooij wijst op het benutten van de ruimtes, het samenspel met de spits en het belang van direct rendement. Nilis, de trapvirtuoos, vit vooral op Bergwijns afronding. Al drie jaar klinkt het over De Hergang: 'niet met 100 procent kracht schieten, Stevie, maar met 80 procent, dan heb je meer controle'.

Het gaat er pittig aan toe, zegt Bergwijn. Maar waar de jonge Bergwijn in de opleidingen van Ajax (waar hij in 2011 na wat onenigheid vertrok) en PSV parasiteerde op zijn snelheid en trucs, daar is die van nu een ontvankelijk type dat dagelijks aan zijn mindere punten werkt.

Diepgelovig

Lang was scoren de grootste omissie. Tot aan het treffen met Sparta, op 10 februari, had Bergwijn in 67 duels slechts vijf doelpunten gemaakt. Hij pendelde tussen bank en basis en ondertussen veroverde bij Ajax de twee jaar jongere Justin Kluivert, die in de jeugdopleiding niet als een half zo groot talent als Bergwijn werd gezien, met schoten als inslaande raketten een vaste stek op links. De laatste weken overvleugelt Bergwijn Kluivert weer. Wordt interessant wie Koeman uiteindelijk selecteert, ook Kluivert behoort voor het eerst tot de voorselectie.

'Nu wil ik echt bij de selectie komen. Dit is niet genoeg', liet Bergwijn gisteren weten. Niet op een heel bravourerijke toon, eerder ingetogen. De vergelijking met Memphis Depay, eveneens weggedreven uit de Randstad en als flankspeler bij PSV doorgebroken, is vaak gemaakt, maar laat ze het bij PSV niet horen. Bergwijn heeft een stabielere achtergrond, is diepgelovig en moet eerder egoïstischer dan socialer worden.

Hij stelde afgelopen zaterdagavond dat de omhaal van De Jong tegen FC Utrecht 'veel mooier' was dan zijn treffer. Net als de qua volgorde (rennen, kappen, scoren) vergelijkbare 5-1 van Robben op het WK 2014 tegen Spanje.

Steven Bergwijn van PSV tijdens een training in het Gradski stadion voor de Europa League voorronde tegen NK Osijek. Beeld anp
Steven Bergwijn van PSV tijdens een training in het Gradski stadion voor de Europa League voorronde tegen NK Osijek.Beeld anp

Abdelhak Nouri

In zijn telefoon was toen al een felicitatie-appje van Abderrahim Nouri verschenen. Met de familie van de in de zomer door ernstig hersenletsel getroffen Abdelhak Nouri is nog veel contact. 'Logisch, Appie is mijn broertje', zei Bergwijn.

Hij kreeg de onheilstijding net nadat hij twee keer had gescoord in een oefenwedstrijd tegen RKC en zich dolgelukkig voelde, omdat zijn doorbraak er nu echt aan leek te komen. Verdoofd door verdriet voelde hij zich de eerste maanden nadien. 'Het was heel moeilijk en zal altijd iets moeilijks blijven. Ik denk nog steeds dagelijks aan hem. Abderrahim zegt tegen me: we moeten doorgaan, dat is wat Appie wil. Appie heeft altijd in me geloofd, ook toen ik wegging bij Ajax. We speelden daarna samen in de jeugdteams van Oranje, zagen elkaar heel veel. Ik ben opgegroeid bij die familie. Wat ik nu allemaal doe, doe ik voor hem.'

Hij slikt. 'Weet u, dat ik zo geduldig ben, komt ook door Appie. Die zei altijd: onze tijd komt nog wel.'

Meer over