De dertigers strijden op Wimbledon om de beker

Dikke kans dat over twee weken een gevestigde naam de gouden Wimbledontrofee omhooghoudt: Federer, Nadal, Murray of Djokovic . De rijpe dertigers zijn met afstand de besten. Een vooruitblik op het belangrijkste tennistoernooi van het jaar.

Roger Federer betreedt na enkele weken rust weer de tennisbaan.Beeld epa

Sinds 2003 wordt Wimbledon gewonnen door een tennisser uit de 'Big Four' en bij de editie van 2017 behoren Roger Federer (zeven titels), Novak Djokovic (drie) en titelverdediger Andy Murray (twee) nog steeds tot de favorieten. Rafael Nadal (twee) speelde sinds 2011 geen fatsoenlijk toernooi meer op gras, maar na zijn formidabele gravelseizoen dit voorjaar zou de 31-jarige Spanjaard juist op Wimbledon opnieuw de nummer 1 van de wereld kunnen worden.

De ervaren spelers regeren de tennissport met harde hand, de top-5 is 30 jaar of ouder. De oude rivalen Federer en Nadal hebben met hun herstelde hegemonie de klok tien jaar teruggezet. Toen Federer werd gevraagd welke jonge uitdagers een hoofdrol zouden kunnen spelen op Wimbledon informeerde hij knipogend naar hun leeftijd.

Kon hij titelkandidaten van onder de 30 noemen? Beleefd sprak Federer over kanshebbers als Raonic (26), zijn vriend en drie jaar jongere landgenoot Wawrinka, Nishikori (27) en Cilic (28), tegen wie hij vorig jaar in een knotsgekke kwartfinale twee matchpoints overleefde. Natuurlijk roemde Federer de jeugd met Thiem, Kyrgios en Alexander Zverev. Maar je zag hem denken: die jongens winnen op Wimbledon echt geen zeven partijen op rij.

De 20-jarige 'Sasja' Zverev mag dan een potentiële nummer 1 zijn, de masterclass van Federer in Halle leerde hem dat hij op gras nog niet de veters mag strikken van de Zwitserse maestro. Binnen het uur raffelde Federer de finale af, Zverev won welgeteld vier games en constateerde bedremmeld dat hij bijles had gekregen. Het zou een volgende meesterzet kunnen zijn geweest van Federer om na zijn ongekende triomftocht op hardcourt het gravelseizoen te schrappen.

Voor Zverev staat de nieuwe kampioen op Wimbledon al vast en Federer erkende dat hij de graveltoernooien, inclusief Roland Garros, niet alleen had gemeden om zijn kwetsbare knieën te sparen. Na zijn nederlaag in de halve finales van Wimbledon tegen Raonic in 2016 besloot Federer tot een totale 'reset'. Hij nam een half jaar pauze om topfit te worden en tevens aan zijn spel te sleutelen.

Djokovic is een kampioen met historisch besef. Hij zal graag een ode brengen aan zijn nieuwe coach André Agassi.Beeld getty

Met de Kroatische strateeg en oud-prof Ivan Ljubicic als coach naast zijn vaste begeleider Severin Luthi presenteerde Federer bij de Australian Open een verbeterde versie van zichzelf. In een historische finale tegen Nadal gaven beide iconen het tennis weer een nieuwe dimensie. Federer won na een droogte van vijf jaar eindelijk zijn 18de grandslamtitel, heerste op de Masters van Indian Wells en Miami en liet het gravelseizoen wijselijk aan Nadal.

Want ook Federer zou op Roland Garros kansloos zijn geweest tegen de eveneens opgebloeide Nadal, en een afstraffing op gravel had de mythe doorbroken. Zaterdag erkende Federer dat hij voor het eerst een grandslamtoernooi had overgeslagen, terwijl hij honderd procent fit was. Maar op Roland Garros kan hij nu eenmaal niet zo extreem aanvallend spelen als op snellere baansoorten. 'En die mindset wilde ik absoluut behouden voor het grasseizoen', aldus Federer.

Van de 'Fabulous Four' staat Federer er het beste voor, Nadal trok zich uit voorzorg terug voor het grastoernooi op Queens. Op Wimbledon zijn zijn statistieken sinds zijn laatste finale in 2011 bedroevend. Het kost Nadal traditioneel moeite om zijn spel aan te passen aan de baansoort waarop de bal veel lager stuit dan op gravel en zijn topspin dus minder dodelijk is. Vorig jaar meldde Nadal zich met een polskwetsuur af voor Wimbledon, waar hij nu eerst maar eens de tweede week moet zien te bereiken.

Volgens Federer is Murray op Wimbledon altijd de kampioen van de eerste week en gebruikt hij de eerste ronden om zich in vorm te spelen.Beeld getty

Volgens Federer is Murray op Wimbledon altijd de kampioen van de eerste week en gebruikt hij de eerste ronden om zich in vorm te spelen. Zo deed Murray het vorige maand ook op Roland Garros, maar vanwege een heupblessure kende hij een beroerde voorbereiding op gras. Het is dat Murray voor de tweede keer vader wordt, verder heeft hij dit jaar weinig te vieren. Alleen met een finaleplaats op Wimbledon blijft hij eerste op de wereldranglijst.

Behalve Nadal kan ook Wawrinka op zijn 32ste nummer 1 van de wereld worden, mits hij eindelijk de magie van het gras weet te doorgronden. Na Richard Krajicek in 2016 is nu Paul Annacone, voormalig coach van Sampras en Federer, de extra adviseur van Wawrinka op gras. Maar wie zijn geld op een Zwitser wil zetten, kan beter Federer tippen als Wimbledonkampioen van 2017.

De oude rivalen Federer en Nadal hebben met hun herstelde hegemonie de klok tien jaar teruggezetBeeld getty

Voor het eerst sinds jaren is Novak Djokovic outsider op Wimbledon, waar zijn misère vorig jaar begon met een pijnlijke nederlaag tegen Sam Querrey in de derde ronde. Djokovic was opgebrand na de grandslamtitel op Roland Garros in 2016, hij hoefde niets meer te winnen. De directie van de All England Club heeft Djokovic hoger ingeschaald (2de) dan zijn ranking (4) en voor het eerst sinds 2010 speelde hij een grastoernooi voor Wimbledon.

De spirituele Djokovic werd prompt bevangen door de zeelucht in Eastbourne en de laag overvliegende zeemeeuwen en koestert nu zijn ATP-titel in de laagste categorie, de 250-toernooien. Djokovic is een kampioen met historisch besef. Hij zal graag een ode brengen aan zijn nieuwe coach André Agassi, die 25 jaar geleden uitgerekend met zijn eerste grandslamtitel, op het deftige Wimbledon, afstand deed van zijn rebelse verleden.

Wimbledonfinales

Sinds 2003 is Wimbledon alleen gewonnen door een lid van de zogenoemde 'Big Four'. Altijd stond een van de spelers uit die club in de finale, acht keer behoorden ze er allebei toe.

Federer 7 winst - 3 verlies
Djokovic 3 winst - 1 verlies
Nadal 2 winst - 3 verlies
Murray 2 winst - 1 verlies

Meer over