De bonden moeten iets doen aan 31 augustus

In financieel opzicht heeft Ajax de Champions League eigenlijk niet meer nodig, na de verkoop van Sneijder en Babel voor 44 miljoen euro....

Willem Vissers

Sneijder werd een week voor de start van de competitie verkocht, drie dagen voor de wedstrijd in de voorronde van de Champions League tegen Slavia Praag. En dat is een duel dat in Amsterdam wordt beschouwd als de wedstrijd van het jaar.

Wordt het nu eindelijk rustig op de transfermarkt? Vergeet het maar. Het loven en bieden duurt nog ruim twee weken, tot 31 augustus. Eigenlijk is dat van de gekke. Trainers klagen, de KNVB studeert op mogelijkheden om in ieder geval op nationaal niveau iets te veranderen. Maar de overkoepelende voetbalbonden doen vooralsnog niets, omdat grote landen (en grote clubs dus) andere belangen hebben.

Waar gaat het nu eigenlijk om in het voetbal: om handel in voetballers of om een enigszins eerlijke competitie?

De verkoop van Sneijder is vervelend voor de fans die al een seizoenkaart hadden gekocht, mede om hem te zien gloriëren. De transfer is een verschrikking voor trainer Ten Cate, die sinds de eerste week van juli zijn elftal rond Sneijder opbouwde.

Vorig seizoen vertrok Kuijt een paar dagen voor aanvang van de competitie van Feyenoord naar Liverpool, daarmee een rampseizoen inleidend. Vooral de ogenschijnlijke gemakzucht waarmee de rijke clubs uit Spanje en Engeland even komen shoppen, irriteert. Eerst wilde Real-trainer Schuster Kaká of Ballack aantrekken. Dat lukte niet. Dan nemen ze Sneijder toch.

En Engelse trainers zijn alweer gehoord: ‘We hope to bring in some players this week.’ We hopen nog een paar voetballers te halen.

Het is de trainer blijkbaar niet gelukt de selectie tijdig op peil te brengen. Hij heeft dankzij absurde tv-contracten zo veel geld te besteden dat hij in een zomer 40, 60 of 100 miljoen kan uitgeven.

Predrag Mijatovic, de technisch directeur van Real Madrid, liet zich tijdens een toernooi in Moskou tegenover PSV-directeur Reker ontvallen dat hij eigenlijk niet wist hoe hij het geld moest opmaken.

Dus loopt hij een paar lijstjes af en koopt her en der een speler. De nieuwe werkgever betaalt te veel, want hij zit omhoog en de competitie begint bijna. De ontvangende club gaat ook weer de boer op, waarmee elftallen en dus competities worden ontregeld.

De bonden zijn ervoor om competities te bewaken en een zo sportief mogelijk verloop te garanderen. Daarin falen ze. Waarom sluit de markt niet op 31 juli? Het zal in juli veel drukker zijn, maar trainers weten dan tenminste wie ze kunnen opstellen als half augustus de competities beginnen.

Willem Vissers

Meer over