De Boer bewijst: verschil in budget zegt niet alles

Ook in de competitie van de scheve verhoudingen is niet elke wedstrijd op voorhand een abc'tje. Dat wisten ze bij Ajax al lang na eerdere thuiszeges tegen Manchester City en Barcelona. Woensdag maakte de ploeg van coach Frank de Boer dat opnieuw duidelijk door de Franse kampioen Paris Saint-Germain knap op 1-1 te houden.

Charles Bromet
Lasse Schöne krult de bal over de bukkende Lucas Andersen en schiet Ajax naast de Franse kampioen: 1-1. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Lasse Schöne krult de bal over de bukkende Lucas Andersen en schiet Ajax naast de Franse kampioen: 1-1.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Zo was de start van weer een nieuw Champions Leagueseizoen een hoopvolle. Lasse Schöne schonk Ajax na rust uit een vrije trap de gelijkmaker die verdiend was te noemen als je kijkt naar de volharding waarmee de landskampioen zich had vastgebeten in dit duel. Er werd geen moment opgegeven, de strijd werd vol passie aangebonden.

'Ze kunnen er maar elf opstellen', had De Boer dinsdag al gezegd. Verschillen in budget en kwaliteit, de coach van Ajax kan er niet zoveel mee. Hij werkt met de veelal jonge spelers die hij tot zijn beschikking heeft. En van hen eist hij inzet, lef, de durf om je te onderscheiden.

Mentaliteit

Verliezen mag tegen een ploeg als PSG, maar dan wel met het hoofd omhoog en de borst vooruit. Zoiets. Woensdag zal hij tot zijn vreugde hebben gezien dat Ajax voetbalde in die geest. Natuurlijk kwam de landskampioen vooral in de eerste twintig minuten na rust meermaals goed weg, toen de Fransen nalieten een tweede keer toe te slaan.

Maar Ajax rechtte de rug en toonde de mentaliteit die voor de coach een vereiste is. Al in de openingsfase liet Ajax zich zien als de ploeg die vorig seizoen thuis verrassend won van Barcelona. Gretig en zonder een spoor van angst jagend op de hoger aangeslagen opponent. Dat begon al in de eerste minuut, toen Davy Klaassen David Luiz fel op de huid zat en hem in het nauw drong.

Wat in zo'n periode opvalt, is het hoge niveau dat de ploeg óók kan halen, mits iedereen maar meedoet aan het vastzetten van de tegenstander. Ook na rust was er zo'n fase die je aan het denken zet waarom Ajax dat niet veel vaker kan opbrengen. Maar het hoort bij de jeugdigheid en ook de wispelturigheid van de ploeg.

Niklas Moisander (R) van Ajax in duel met Zlatan Ibrahimovic van Paris Saint-Germain tijdens de eerste groepswedstrijd van de 23e editie van de Champions League. Beeld ANP
Niklas Moisander (R) van Ajax in duel met Zlatan Ibrahimovic van Paris Saint-Germain tijdens de eerste groepswedstrijd van de 23e editie van de Champions League.Beeld ANP

Ondernemingsdrang

Na veertien minuten was het goede gevoel ineens weg, toen linksback Boilesen opzichtig in de fout ging en PSG daarmee de voorsprong cadeau deed. Nadat hij de bal eerst al slecht had gecontroleerd, liet de Deense wildebras zich beetnemen door Lucas Moura. Die legde terug op Ibrahimovic. Zijn schot werd eerst nog gekeerd door Veltman, maar in de rebound schoot Cavani raak: 0-1.

Bij PSG startte de Braziliaan Luiz verrassend in de basisploeg, waarin Matuidi de enige Fransman was. De Boer greep in de rust in en bracht Zimling voor de besluiteloze Viergever. Op zijn positie is meer ondernemingsdrang gewenst.

De wedstrijd had direct na rust al helemaal over kunnen zijn, nadat Moisander de bal als een beginneling verspeelde aan Lucas Moura. De Braziliaan kon zomaar doorlopen naar het doel, sloeg de vrijstaande Ibrahimovic over en schoof naast.

Wisselen

Een paar minuten later schoot Ibrahimovic zelf naast, in volledig vrije positie, niet opgemerkt door Boilesen die geen goede antenne heeft voor naderend onheil.

Veltman kon zaterdag na afloop van de moeizame zege tegen Heracles even niet op de naam van Wout Weghorst komen, zijn directe tegenstander die zomaar kon scoren bij zijn debuut als basisspeler.

Vier dagen later stond hij tegen een van de topspitsen van dit moment en deinsde hij niet terug in de duels.

De Boer besloot nog eens te wisselen en haalde Sigthorsson naar de kant voor El Ghazi. Schöne verkaste daardoor naar de spitspositie. El Ghazi heeft er beloftevolle eerste weken opzitten in Ajax 1, maar woensdag had hij zijn ploeg in verlegenheid kunnen brengen toen hij Maxwell een trap na verkocht. Hij kwam weg met geel, maar De Boer zal hem er vast op wijzen dat hij dit niet meer van hem wil zien.

Dat alles was snel vergeten, nadat Schöne Ajax in de 74ste minuut naar 1-1 schoot uit een vrije trap die doelman Sirigu had behoren te keren. Drie minuten later was het bijna 2-1, toen Schöne opnieuw mocht aanleggen, nu van iets verder weg, en zijn vrije trap via Sirigu op de paal belandde.

Daardoor bleef een zege uit, maar Ajax had weer eens laten zien dat enorme verschillen in budgetten niet alles zeggen.

Lasse Schone van Ajax juicht na zijn 1-1 tijdens de eerste groepswedstrijd van de 23e editie van de Champions League tegen Paris Saint Germain Beeld ANP
Lasse Schone van Ajax juicht na zijn 1-1 tijdens de eerste groepswedstrijd van de 23e editie van de Champions League tegen Paris Saint GermainBeeld ANP
Meer over