De beste club van de Benelux?

In navolging van de Rode Duivels leven ook de Belgische topclubs op. Club Brugge is kwartfinalist in de Europa League. Zondag werd in een spektakelstuk met Anderlecht de Belgische beker veroverd.

Bart Vlietstra
Aanvoerder Timmy Simons (38) van Club Brugge, ex-speler van o.a. PSV, laat trots de Belgische beker aan de fans zien. Beeld Klaas Jan van der Weij
Aanvoerder Timmy Simons (38) van Club Brugge, ex-speler van o.a. PSV, laat trots de Belgische beker aan de fans zien.Beeld Klaas Jan van der Weij

Club Brugge drong afgelopen donderdag door tot de kwartfinale van de Europa League, heeft een fraai uitzicht op de eerste titel in tien jaar en won gisteravond de bekerfinale van Anderlecht (2-1). Hoe dat zo?

Die Beneliga hè. Kan die er niet alsnog komen? Wat zou ons linkerrijtje een enorme impuls krijgen van het puikje van de Belgische Jupiler League. Anderlecht en Club Brugge maakten er zondagavond in een knetterend Koning Boudewijnstadion een ware voetbalexpositie van.

Kijk hem nog eens terug, Nederlandse voetbaldirecties. Vier aanvallers aan beide kanten. Spel dat op en neer golfde, maar zonder die voor de eredivisie zo kenmerkende overdaad aan mislukte passes. Aangedreven door een keur aan technisch vaardige en fysiek sterke acteurs. Met als hoogtepunten de Brugse treffers: volleys van Tom de Sutter en Lior Refaelov waar Marco van Basten voor zou tekenen. Die van Refaelov viel in blessuretijd vlak nadat Anderlecht middels Aleksandar Mitrovic had gelijkgemaakt.

'Een schaakmatch? Ha, onnozelaar: pas op, hè, het wordt genieten', waarschuwde Marc Degryse, oud-speler van Club Brugge, Anderlecht en PSV al voor aanvang in de perskamer.

Handrem

Het was toch niet zo'n vreemde these. Voetballen de beste Belgische spelers niet allang elders? En rust er van oudsher niet een onzichtbare handrem op het Belgische spel? Niets van dat alles. De rushes van Meunier en N'Sakala, de dribbels van Refaelov en het inzicht van Defour zoals zondag tentoongespreid in Brussel zie je vaak tijdens een complete Studio Sport-uitzending niet voorbij komen.

De retroliefhebber komt toch al aan zijn trekken onder de Moerdijk. Neem het spandoek van Anderlecht-fans boven een viaduct dat handelt over Brugge-coach Michel Preud'Homme: 'Preud'Homme is 'ne Jack Russell, de beker blijft in Brussel.' Dan die stadions. Sommige niet meer dan houten bouwsels uit de vorige eeuw, soms zelfs uit die dáárvoor. Een seniorenstel ontvangt met koffie, bier en zelfgesmeerde broodjes. Tijdens de eerste helft gaat de afwas in een teiltje om tijdens de rust wederom uit te kunnen pakken.

Op de tribunes klinkt 'miljaar' en 'foei' of het lied: 'Het is een droevenmars, het is een droevenmars. Het... is... een... dróévenmars.'

Dat valt dus trouwens behoorlijk mee. Club-speler Ruud Vormer: 'Over de hele linie is het niveau hier best hoog.' De volgende topgeneratie loopt zich warm. Jong Anderlecht bereikte de laatste vier van de baby Champions League na FC Porto met liefst 5-0 de oren te hebben gewassen. Een ronde eerder was het FC Barcelona de baas.

De Nederlandse Ruud Vormer (m), Brugge op 12 maart 2015 Beeld afp
De Nederlandse Ruud Vormer (m), Brugge op 12 maart 2015Beeld afp

Lachertje

Het Brusselse vlaggenschip ging echter ten onder tegen Club en dat was best wonderbaarlijk te noemen. De Zotten, jarenlang het lachertje onder de topclubs, waren pas een dag terug uit Turkije. Als enige club uit de Benelux was het er doorgedrongen tot de kwartfinale van de Europa League door Besiktas te kloppen. De ploeg van Preud'homme is nu vijftien(!) wedstrijden ongeslagen in Europees verband en gaat als koploper de play offs om de landstitel in.

'Er is sprake van een mentaliteitsomslag. Club was afgedreven van de oude kernwaarden: passie, strijd, overgave, positiviteit', vertelt Vincent Mannaert, sinds vier jaar algemeen directeur.

Geen vreemdelingenlegioen samengesteld door louche trainers en zaakwaarnemers, maar een vaste Belgische kern, grotendeels zelf opgeleid. De Club Academy is de grootste uitgavenpost: 4,5 miljoen euro jaarlijks resulterend in een elftal aan eigen kweek bij de A-selectie.

Voorts werd gezocht naar zogeheten 'rolmodellen'. Mannaert: 'Ik weet niet waar ze in Holland tegenaan lopen, maar die zou iedere club moeten hebben. Zij geven de toon aan in de kleedkamer en op het veld.'

Timmy Simons (38 jaar, ex-PSV) en Davy de Fauw (33, ex-Roda JC) worden op handen gedragen. Mannaert: 'Twee echte aanvoerders; altijd scherp, altijd positief, altijd presteren, nooit klagen. Vormer heeft ook die kwaliteiten.'

De Nederlandse middenvelder - zijn 'betonnen' haardracht is al een hit bij de Brugse jeugd - was invalcontroleur bij Feyenoord, maar blijkt door Preud'homme omgeschoold tot dynamo.

'Ik heb Van Gaal en Koeman als trainers gehad, maar Preud'homme zag iets in me waar ik het bestaan niet van wist.' Daarop hoopt ook zijn landgenoot Stefano Denswil die momenteel geblesseerd is.

Aanvoerder Timmy Simon (38) van Club Brugge Beeld epa
Aanvoerder Timmy Simon (38) van Club BruggeBeeld epa

Staande ovatie

Verder bouwt FCB op de Australische doelman Ryan, de Spaanse strateeg Vazquez en de Israëliër Refaleov. Ja, het scoutingsnetwerk van Club is wijdverbreid.

De warme aanpak doet de rest. Mannaert: 'Vazquez had al gescoord voor FC Barcelona in de Champions League, maar raakte geblesseerd en toen zijn we gaan praten. Toen hij transfervrij was, was hij dat gelukkig niet vergeten. We merken: als de naam Club valt, gaat er een positieve bel rinkelen.'

Ook dus bij oermens Simons, die de laatste Brugse titel (2005) nog meemaakte. Tegen Anderlecht was hij niet alleen het betrouwbare eerste opbouwstation, maar doofde hij ook het licht in de acties van toptalent Dennis Praet om in de slotfase alles wat bewoog uit zijn strafschopgebied te rammen. Van de eigen fans kreeg hij na afloop een staande ovatie.

De aanvoerder, 'een monument én een fenomeen' volgens Mannaert, vult zijn vrije tijd nog altijd het liefst met het ophogen van tuinen van familieleden en heeft ook nog een studie vastgoedrecht opgepakt.

Nieuwe culthelden dienen zich aan. De zelf opgeleide Tom de Sutter lijkt op zijn 29ste na talloze omzwervingen eindelijk zijn grote belofte in te lossen. De tien jaar jongere flankspeler met de even fenomenale voetbalnaam, Boli Bolingoli (Mannaert: 'Sinds zijn twee goals tegen Besiktas noemen we hem Golingoli'), als hanenkam klopt al even hard op de deur.

De tol van het succes: in april speelt Club zeven wedstrijden in zeventien dagen. Marc Degryse schudt laat in de Brusselse nacht wederom het hoofd. 'Wie wint, is niet moe.'

Davy de Fauw Beeld anp
Davy de FauwBeeld anp
Meer over