De apathie is verdwenen, maar het Advocaat-effect betaalt zich nog niet uit in winst voor Sparta

Het is dat Dick Advocaat niet te boek staat als zo'n controlfreak als zijn medio december ontslagen voorganger Alex Pastoor. Anders zou je vermoeden dat hij een stem had in de keuze om een kwartier voor zijn eerste wedstrijd als tijdelijke Sparta-coach 'I want it all' van Queen door het Kasteel te laten galmen.

Bart Vlietstra
AZ-huurling Fred Friday in duel met Vitesse speler Thomas Oude Kotte (rechts). Beeld anp
AZ-huurling Fred Friday in duel met Vitesse speler Thomas Oude Kotte (rechts).Beeld anp

In vier maanden moet Advocaat Sparta wegleiden van de degradatieplaatsen. Maar een hoge dunk heeft hij niet van zijn spelersgroep, maakte hij direct duidelijk bij zijn aantreden eind december. Een gebrek aan passie, spelvreugde en kwaliteit verweet hij de selectie in de veronderstelling snel nieuwe manschappen te kunnen verwelkomen.

Probleem: zo snel gaat dat bij Sparta niet. Twee huurlingen van AZ begroette Advocaat tot op heden. Daarvan is er eentje, Dos Santos, alweer geblesseerd. Een jonge Turkse verdediger afkomstig van Advocaats vorige club Fenerbahçe wachtte gisteravond nog op de laatste stempels in Istanbul. Later bleek de Turkse club hem doodleuk te hebben opgesteld. Wel werd duidelijk dat Advocaat er met Soufyan Ahannach (gehuurd van Brighton) er snel een extra middenvelder bij krijgt.

Kletterende hagel

Zo kon hij dinsdagavond tegen Vitesse slechts spits Friday opstellen als nieuwkomer. De AZ-huurling toonde eenmalig iets van zijn klasse door in de 34ste minuut collega-aanvaller Mühren weg te sturen, maar die talmde met schieten waardoor Vitesse-verdediger Kashia kon ingrijpen. Een kwartier voor tijd, kort na een prachtige woede-uitbarsting van Advocaat in de kletterende hagel over een te traag uitgevoerde wissel, trapte aanvaller Brogno nog tegen de lat. Dat was het wel, qua kansen voor de thuisploeg. Vitesse creëerde er niet veel meer, maar scoorde wel eenmaal na ruim een uur dankzij een beheerste intikker van de van Chelsea gehuurde middenvelder Mount, de enige echte klasbak op het veld.

Goede bedoelingen gingen verder aan beide zijden verloren in een moeras van stress en besluiteloosheid. Ook Vitesse kent tot op heden een teleurstellend seizoen. Coach Fraser kondigde al aan na het seizoen weg te gaan in navolging van de eerder vertrokken technisch directeur Allach. Ze willen zich vrijer bewegen dan in Arnhem tegenwoordig mogelijk is.

Verhit en vermakelijk

Vitesse steeg door de 0-1-zege naar de zevende plaats. Door de nederlaag blijft Sparta gedeeld laatste. De concurrentie onderin toont zich ondertussen slagvaardiger, met name FC Twente, dat nota bene Rotterdammer El Hamdaoui wist te strikken, en de door Advocaat gewenste PSV'er Maher. Ook Roda, dat net als Sparta pas elf punten vergaarde, roert zich.

Even verhit als vermakelijk moeten de gesprekken zijn tussen de interim-coach en een andere voormalige bondscoach van in de zeventig die het voetbal niet kan loslaten, technisch adviseur Leo Beenhakker.

'Leo, waar blijven ze!'

'Rustig Dick, ik kan niet heksen, jongen.'

Ten koste van alles wil de eergevoelige Advocaat wegblijven uit een illuster rijtje coaches (Rijkaard, De Mos, Ten Cate) dat al eerder een blauwtje liep bij de grillige, oude dame. Anderhalf jaar geleden takelde nieuwlichter Pastoor Sparta weer uit de eerste divisie. Voor járen zou Sparta 'mini-Van Gaal' willen behouden, sprak president-commissaris Simon de Jong een jaar geleden. Maar het ontslag van de eigenzinnige coach zat er al maanden aan te komen. De 0-7-nederlaag tegen Feyenoord was het laatste druppeltje in de overvolle emmer van irritaties bij het bestuur.

'Er is al meer beleving'

Advocaat is een stijlbreuk van jewelste. Geen meetapparatuur, videobeprekingen, yoga noch stadiongeluiden tijdens de training om de wedstrijdspanning na te bootsen, maar korte scherpe partijtjes en positiespelletjes met Advocaat als driftige dompteur. 'Ik vertrouw op mijn ogen. Dat kun je ouderwets noemen. Maar ik zie en proef wat er leeft. Er moeten spelers bij, maar er is al meer beleving,' was Advocaat een dag voor de hervatting tegen Vitesse iets positiever.

Inderdaad, de totale apathie die zichtbaar was bij Sparta tegen Feyenoord en de week erop bij FC Groningen (4-0 verlies) was uit het spel verdwenen. Komend weekeinde thuis tegen stadgenoot Excelsior zal Sparta de weg omhoog in resultaat gestalte moeten geven. Advocaat weet wat ervoor nodig is. Een aanwinst of drie.

Meer over