Column

Dat de besten winnen vinden we moeilijk

Mooie namen, wees er alert op. Nog voor ik kon vaststellen hoe trots Byron Kokkalanis op zijn surfplank stond, zeilde hij al het klassement uit. Gedurende deze Spelen wedijveren veel Nederlandse atleten met de Griek in vroegtijdig afhaken. Ik zag onze Marhinde Verkerk op de judomat tegenover Yalennis Castillo, een Cubaanse met een kwade staart. Beiden verzuurd. De tv-commentator moedigde Marhinde aan: 'Doe iets, ga een beetje trekken en duwen.' Het had meer weg van hang- en sluitwerk. Verkerk werd wegens passiviteit tot verliezer uitgeroepen.

Judoka Marhinde Verkerk verloor van de Cubaanse Yalennis Castillo. Beeld anp
Judoka Marhinde Verkerk verloor van de Cubaanse Yalennis Castillo.Beeld anp

Een Hollandse curiositeit: als er wordt verloren is dat dikwijls niet van een tegenstander. Allerhande andere elementen liggen dwars: een berm, greppel, insect of pols. Femke Heemskerk voerde 'een oververhitte motor' aan, terwijl ze zwemster is. Antwoord van de baanwielrenners op de vraag waarom het langzaam ging: 'We reden niet hard genoeg.'

Niemand oppert dat de tegenstander harder ging. Waarop berust de onwil om dat toe te geven? Met dank aan Péter Esterházy, die een klassiek voetbalboek schreef: dat de besten winnen vinden we moeilijk, want in ons hart zouden we zeggen dat het goede moet winnen.

Maar het goede wil niet winnen, aldus Esterházy; het is slim. Het goede wil evenmin verliezen. 'Het wil alleen maar zíjn.' En in een wedstrijd is zijn onbruikbaar. Daar moet gewonnen worden.

Byron Kokkalanis zit daar niet mee. Dat wedstrijdje, denkt hij op zijn plank, is voor mindere goden. Het ware surfen is durven afzien van het najagen van wind.

Dit was de laatste olympische column van Arjan Peters. Frank Heinen lost hem vanaf maandag af.

Meer over