Dapper Monaco wint zelfs met man minder

Tien dappere strijders van AS Monaco hebben de zilvervloot van koopman Roman Abramovitsj terug naar Londen verjaagd. In een halve finale die allengs won aan kleur won Monaco met 3-1 van Chelsea...

Van onze verslaggever

Het klinkt raar, maar AS Monaco, de club uit het Prinsdom met zijn peperdure boten in de haven en de prinsen Rainier en Albert op de tribune, is arm als Job, in tegenstelling tot Chelsea, waar sinds de komst van Abramovitsj geld met bakken de deur uitgaat. Monaco was eigenlijk failliet door een schuld van ruim vijftig miljoen euro en moest terug naar de tweede divisie. Totdat de prinsen ingrepen. En nu lonkt de finale van de Champions League in Gelsenkirchen op 26 mei.

Want het was de wedstrijd van onder anderen Rothen en Giuly, bewijzen van het schier onuitputtelijke arsenaal topvoetballers in Frankrijk. De ploeg met de meeste doelpunten in de Champions League, Monaco met 22, voetbalde tegen de club die alle vijf uitduels had gewonnen: Chelsea.

Trainer Ranieri, ongemeen populair bij de fans van Chelsea, deed al voor de aftrap van zich spreken in een vraaggesprek met de Spaanse krant Marca, waarin hij de vloer aanveegt met geldschieter Abramovitsj. De vraag is hoe lang hem nog is gegeven, zeker na een on-Italiaans naïeve wissel na rust.

Ranieri vertelde tegen Marca dat de Rus geen enkel verstand heeft van voetbal en zou moeten begrijpen dat het moeilijk is om van een verzameling wereldtoppers een homogeen elftal te smeden. Bovendien is Ranieri ervan overtuigd dat hij straks moet vertrekken, zelfs al wint hij de Champions League, want dat kan natuurlijk nog steeds. De Champions League is een vat van sensaties. Met Italiaans gevoel voor drama zei hij: 'Het zwaard heeft me al doorkliefd.'

De huidige ploeg van Ranieri is een mengeling van de oudgedienden en aankopen. In het basiselftal van gisteren stonden Melchiot, Desailly, Terry, Lampard, Grönkjaer en Gudjohnsen als vertegenwoordigers van de episode voordat de man met het stromende oliegeld zich aan Fulham Road meldde. Bridge, Parker, Makalele, Crespo en doelman Ambrosio, hoewel de laatste bijna niets kostte, zijn nieuw.

Monaco echter is een fijn, op elkaar ingespeeld elftal met prachtige aanvallers, onuitputtelijke middenvelders en een degelijke defensie.

Het duel was voor rust redelijk aantrekkelijk en na de pauze opwindend. Een forse overtreding van Melchiot op Rothen, een van de opvallendste spelers in de Champions League, was in de zeventiende minuut inleiding voor 1-0. Rothen nam de vrije trap. Crespo kon niet wegkoppen, waarna Prso de bal vlak na de stuit in de kruising kopte. Crespo maakte vijf minuten later gelijk na geknoei in de verdediging van Monaco.

De tweede helft was meeslepender . Vele tumultueuze situaties bezorgden scheidsrechter Meier handenvol werk.

Vlak nadat Desailly de hem vasthoudende Morientes had afgeschud met een elleboogstoot, kreeg de Griek Zikos zijn tweede rode kaart van het Europese seizoen, na een eerdere uitsluiting tegen PSV. Zikos gaf Makalele een tikje op het hoofd. Makalele, die geel zag en op 5 mei eveneens ontbreekt, ging overdreven liggen.

Daarna speelden ingrepen van de trainers een cruciale rol. Deschamps wisselde eerst aanvaller Prso voor middenvelder Cissé. Ranieri, die eerder de zwakke Grönkjaer had vervangen door Veron, bracht aanvaller Hasselbaink voor verdediger Melchiot en overspeelde daarmee zijn hand.

Monaco compenseerde de numerieke minderheid met werklust die je in het Prinsdom niet vaak tegenkomt . Vlak na een kopbal van Hasselbaink naast het doel zorgde Morientes, die rood had moeten krijgen voor natrappen, voor 2-1. Hij legde al zijn gram in een ziedend schot, voor zijn achtste doelpunt in Europa. Shabani Nonda uit Burundi, onlangs teruggekeerd na tien maanden blessureleed, scoorde 3-1 met zijn eerste balcontact.

Benieuwd of Abramovitsj nu iets vertelt over het voetbalverstand van Ranieri.

Meer over