Dani Alves: de iconische turboback die Ronaldo moet bedwingen

Voormalig Barcelona-back Dani Alves (34) is een sleutelspeler van Juventus, dat zaterdag in de Champions League-finale Real Madrid treft. De Braziliaan moet Ronaldo in bedwang zien te houden.

Bart Vlietstra
Dani Alves tijdens een training in het Stadium of Wales in Cardiff, waar de Champions-League finale wordt gespeeld. Beeld epa
Dani Alves tijdens een training in het Stadium of Wales in Cardiff, waar de Champions-League finale wordt gespeeld.Beeld epa

Als je bedenkt dat verdedigen heilig is voor Juventus, zal er enige paniek zijn geweest in het zwart-witte kamp toen de onmisbare rechtsback binnen de lijnen ontbrak voor de Champions League-kwartfinale tegen Barcelona.

Dani Alves was voor de dug-out van de Catalanen nog druk aan het dollen met oude bekenden. De 34-jarige Braziliaan speelde acht seizoenen bij de club, voordat hij vorige zomer naar Juventus ging. Toen Alves tot besluit van alle jolijt wilde plaatsnemen op de stoel van Barcelona-coach Enrique wees die laatste tussen het lachen door naar de middenstip. De Oldenzaalse arbiter Kuipers had al laten aftrappen: 20.45 is 20.45 uur.

Alves rende naar zijn stek en speelde een geweldige wedstrijd. Moeiteloos ketende hij zijn vriend Neymar. Als hij ook maar het idee had dat zijn ploeg in balbezit kwam, spoedde hij zich naar voren. Dat laatste is zijn handelsmerk en zal ook vanavond in de Champions League-finale, tegen die andere Spaanse grootmacht Real Madrid, een voornaam wapen van La Juve zijn.

Tot zijn taken behoort ook het in bedwang houden van Cristiano Ronaldo, de meest scorende voetballer in de geschiedenis van de Champions League.

Alves (1.73 meter) heeft met zijn constante stroom aan rushes het spel op de flank veranderd. Niet de verdediger lanceert de middenvelder of aanvaller, maar de middenvelder (Iniesta, Xavi) of aanvaller (Messi) lanceert de verdediger (Alves). Hoewel in sommige periodes voor niets (omdat zijn rechtervoet dan ineens maanden verkeerd stond afgesteld) heeft hij de meeste assists in de Primera Divisíon achter zijn naam staan, na alleskunner Messi uiteraard.

Lees verder onder de afbeelding.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Ongekende prijzenpakker

Ook in letterlijke zin gaf hij de vleugelverdediger kleur door tal van buitenissige coupes, armbandjes, tatoeages, boude uitspraken. Als hij bij Barcelona door een blessure of schorsing op de tribune plaatsnam, zwenkten de camera's geregeld zijn kant op, omdat Alves zich had gekleed als Jon Bon Jovi (rockster), Dick Tracy (cartoongangster), of iets daar tussenin.

Een gangmaker in alle opzichten is hij. Een ongekende prijzenpakker ook. De teller staat op 36, waaronder drie keer de Champions League.

Daniel Alves da Silva is niet gevormd in een bonte favela of aan de Copacabana, maar op een afgelegen boerderij. In de ochtend hielp hij zijn vader. Daarna wandelde hij 12 kilometer naar school. Hij rende terug, want anders kon hij niet meer meedoen met het straatvoetbal. Alves op de site theplayerstribune.com: 'Als ik 's middags thuiskwam droeg mijn vader nog steeds de zware tank met pesticiden op zijn rug als toen ik naar school ging. In de avond draaide hij nog een bardienst om mijn broer en mij alles te kunnen geven.'

Na 21 jaar kampioen?

Real Madrid, recordhouder met elf Europese hoofdprijzen, kan de eerste club in de historie van de Champions League (sinds 1992 opvolger van de Europa Cup I) worden die de titel prolongeert. Juventus hoopt zich voor het eerst in 21 jaar weer eens te kronen tot Europa's beste club. In 1996 won het van Ajax na strafschoppen. Daarna werden twee finales verloren van Real Madrid (1997) en Barcelona (2015). Op weg naar die laatste eindstrijd schakelde Juventus, Real Madrid uit in de halve finale. Sindsdien zijn de formaties er ontegenzeggelijk sterker op geworden. Beiden werden twee weken geleden kampioen in eigen land. Voor Juventus was het alweer de zesde landstitel op rij: de ploeg lijkt het 't Bayern München van Italië te worden. Nog altijd bouwt Real Madrid het meest op topscorer Ronaldo, die tegen Bayern (kwartfinale) en Atlético (halve finale) het verschil maakte. Juventus heeft geen uitgesproken vedette. Of het moet doelman Gianluigi Buffon (39) zijn, die alles al won in zijn carrière, behalve de Champions League.

Voor iedere wedstrijd haalt Alves, staand voor de spiegel, de film van zijn jeugd terug. Daarin komt ook het voetbalinternaat voor. Hij behoorde qua aanleg niet tot de beste vijftig voetballertjes, maar omdat hij 'per se die tank van mijn vaders rug wilde halen', slaagde hij toch.

In 2002 pikte Sevilla de middenvelder op. Toen toenmalig Sevilla-coach Caparrós hem maande wat meer op zijn eigen helft te blijven, beet Alves hem toe: 'Waarom? Voetbal is verdedigen-aanvallen, verdedigen-aanvallen, voetbal heeft geen limieten en geen regels.'

Caparrós bond in en Alves werd een sensatie op de rechterflank. Hij stelde buitenspelers, voorheen de frivole vrijbuiters van het team, voor het dilemma: moet ik hem volgen en afstoppen of niet?

Mikpunt van kritiek

'De mooiste wedstrijden zijn die waarin je elkaar kapot voetbalt', sprak Dirk Kuijt na de kwartfinale tussen Brazilië en Nederland (1-2) op het WK 2010. Hij had een helft lang achter Maicon, die andere Braziliaanse turboback, aangedraafd. Na rust waren de rollen omgedraaid. Alves stond dat duel rechtshalf trouwens. Wellicht een cruciale vergissing.

Die worden er vaker gemaakt. Alves is vaak mikpunt van kritiek geweest. Althans zo voelt hij dat zelf. In interviews en op social media toont hij zich van zijn meest defensieve kant. 'Wat als ik nou echt goed was, wat zou ik dan allemaal niet gewonnen hebben', schampert hij in gesprek met The Guardian in 2016. De kritiek dat hij niet kan verdedigen, dat hij te vaak de clown uithangt, dat hij niet meer zo goed is als-ie was, laadt hem op. 'Als ik alleen maar lof zou krijgen, zou ik allang een volgevreten mannetje zijn,' geeft hij toe.

Vanwege dat vermeende gebrek aan respect maakte hij vorige zomer de overstap van Barcelona naar Juventus. Van afbouwen is geen sprake.

24 maal

24 maal speelden Dai Alves en Ronaldo tussen 2009 en 2016 tegen elkaar. Alves won met Barcelona 12 keer, Madrid 6 keer. Beide spelers wonnen driemaal de Champions League.

Alves was met name op dreef in de halve finale tegen AS Monaco die volgde op de uitschakeling van Barcelona. Met twee assists in het prinsdom, waarvan een met zijn hak, ontnam hij Monaco, de meest sensationele Champions Leaguedeelnemer, direct alle hoop. In Turijn gaf hij nóg een assist en volleyde hij hoogstpersoonlijk zijn nieuwe ploeg naar de finale van vanavond, in Cardiff tegen Madrid.

Daar wil hij Juventus helpen voor de derde maal Europa's beste te worden, precies zoals doelman Buffon hem een jaar terug bij binnenkomst vroeg. In 2015 immers won Alves nog met Barcelona van Juventus.

Ronaldo zal vaak in zijn zone opduiken. Maar Alves heeft geen angst. Twaalf van de 24 keer won hij met Barcelona van Ronaldo's Real, tegenover zes verliespartijen. Hij werd ook veel vaker landskampioen (5 om 1). Beiden gaan op voor hun vierde Champions League-winst.

Wint Juventus dan zal dat Alves nog iconischer maken. Maar dat wil hij juist niet.

'Beroemd zijn is shit. Hoe meer je de wereld leert kennen, hoe meer die je teleurstelt. Ik snap niet dat iedereen vecht voor geld, macht en faam. Ben je dan meer waard? Gelukkiger? Nee! Hoe meer geld, hoe meer problemen. Rijk is voor mij niet veel geld hebben, maar veel inspiratie hebben. En plezier.'

Meer over