Dammers hebben amper tijd om op adem te komen

Aleksandr Schwarzman is alleen koploper geworden in het WK-kandidatentoernooi dammen in Stadskanaal. In de achtste ronde won de Russische grootmeester van de Litouwer Aleksej Domtsej....

EGBERT VAN HATTEM

Van onze dammedewerker

Egbert van Hattem

STADSKANAAL

Ondanks een dag vrijaf was er voor veel WK-deelnemers weinig tijd om op adem te komen. De rustdag viel, niet toevallig, samen met de zevende ronde van de nationale competitie voor clubteams. Vroeg in de morgen werd de reis aanvaard. Zo speelden in Amsterdam, bij de wedstrijd Hiltex tegen Maas van 't Hoog, drie WK-deelnemers. Voorzitter Hildering van de Amsterdamse club reed op één dag duizend kilometer om Kees Thijssen en Hein Meijer, samen met 'knecht' Paul Oudshoorn, uit Stadskanaal op te halen en ook weer af te leveren.

Johan Krajenbrink van de tegenstander uit Hengelo, trof Hein Meijer zelfs achter het bord nadat beide teamchefs hun opstelling hadden ingeleverd. In een spannende partij zette Meijer zijn opponent onder zware druk, iets wat hem tijdens het WK-toernooi in Stadskanaal maar niet wilde lukken. Blijkbaar putte Meijer er moed uit want zondag boekte hij zijn eerste winst, tegen de Belg Stephan Michiels.

Op het station in Amsterdam stond zaterdag om elf uur ook al Aleksandr Schwarzman die in de hoofdstad met eersteklasser Mildam tegen VAD moest aantreden. De partij daar won Schwarzman vrij gemakkelijk en dat gaf hem energie om een dag later tegen Domtsjev voluit te gaan. De Rus liet zich zaterdag superieur ontvallen dat Domtsjev weliswaar goed speelde maar niet goed genoeg is om door te dringen tot de finale in Stadskanaal.

Zondag toonde Schwarzman op het bord aan wat hij bedoelde. Met een strak gevoerde aanvalspartij scoorde Schwarzman zijn derde overwinning. Daarmee nam hij alleen de leiding en als eerste een voorschot op een plaats in de eindstrijd.

De medekoplopers kwamen niet ver. Kees Thijssen kreeg zondag zijn vurig gewenste rustdag in een partij tegen de Let Zalitis waarin weinig te beleven viel. Guntis Valneris moest zelfs moeite doen om niet terug te vallen. De Senegalees Bassirou Ba, die in dit toernooi weer uitstekend in de top van het klassement meedraait, stond beter en ging voor de winst. Toch hield Valneris de schade beperkt. Yigal Koifman uit Israël speelde gelijk tegen de Wit-Rus Aleksandr Presman.

Johan Krajenbrink had het moeilijk in zijn partij tegen Ndiaga Samb. De Senegalees vergiste zich in tijdnood echter positioneel ernstig en koos het verkeerde plan. Krajenbrink haalde een voordelig vier-om-twee eindspel, hetgeen wat echter niet voldoende bleek voor de winst.

Penibel wordt de situatie langzamerhand voor Aleksandr Baljakin en Anatoli Gantwarg die ook in de achtste ronde niet tot winst kwamen. Beiden kijken tegen een hopeloze min één-score aan. De twee topspelers kunnen maar niet profiteren van het loting-voordeel, en daarmee de interessante dynamiek, van het zogenoemde Zwitserse systeem.

Als laaggeklasseerden komen zij in elke ronde tegen relatief mindere spelers uit. Vanaf vandaag zullen ze bijna elke partij in winst moeten omzetten om plaatsing alsnog af te dwingen. De twee kanshebbers staan een punt achter de getalenteerde Mongoliër Dath Erdenebileg die zegevierde over de Surinamer Gerson Bendt.

Meer over