Dammer Krajenbrink voegt zich bij kopgroep

Johan Krajenbrink is naast Kees Thijssen de tweede Nederlandse dammer in de tien man sterke kopgroep bij het WK kandidatentoernooi....

Van onze dammedewerker

AMSTERDAM

Krajenbrink plaatste een Ghestem-doorstoot terwijl tegenstander Aleksandr Getmanski hinder ondervond van een lastige lange vleugel. De doorstoot verdween van het bord maar de problemen aan de andere bordhelft bleven.

Georgiev ging met nog zes zetten te spelen door de vlag. De positie was reeds verloren maar Krajenbrink constateerde de overgeschreden bedenktijd van zijn tegenstander direct, wees op de klok, balde zijn vuist en gaf met een duidelijk 'Yes' uiting van de manier waarop hij zich vastbijt in het toernooi.

Aleksandr Schwarzman, koploper van het eerste uur, speelde snel remise tegen Aleksandr Mogiljanski die zich voorgenomen heeft in dit toernooi vooral geen partij te verliezen.

Al eerder klaar waren de Senegalezen Ndiaga Samb en Bassirou Ba. De twee trotse medekoplopers hadden geen behoefte om elkaar dwars te zitten. De verplichte veertig zetten brachten zij binnen vijf minuten op het bord om zo te kunnen genieten van een extra-rustdag voor de laatste voorrondewedstrijd van vandaag.

Rust kan goed van pas komen want bij een gelijke stand zullen de spelers die gelijk eindigen een volledige competitie moeten afwerken met per speler een half uur bedenktijd. Een enorme groep spelers verdringt zich momenteel aan de kop van het klassement. De organisatie vreest een marathonzitting en geluiden gaan al op om donderdagavond al met de eerste partijen te beginnen.

De Wit-Russische kanshebbers Anatoli Gantwarg en Aleksandr Baljakin zijn uitgeschakeld. Gantwarg verloor van Volodimir Kolesnik uit Oekraïne en Baljakin remiseerde met Leopold Sekongo uit Ivoorkust.

De Wit-Rus Mark Sjoelman won van de Mongoliër Dath Erdenebileg, die drie kwartier te laat achter het bord verscheen omdat hij zich had verslapen. De partijen in Stadskanaal beginnen vanmiddag om één uur.

Meer over