Dakar Rally: Droomstart De Rooy, Bekx in mineur

PORTIMAO (ANP) - Voor trucker Gerard de Rooy kon de Dakar Rally van 2007 niet beter beginnen, maar vader Jan de Rooy en landgenoot Hans Bekx verging het lachen al op de openingsdag. Waar Gerard de dagzege binnenhaalde, liepen De Rooy senior en Bekx materiaalschade op.

Een kans op revanche werd de vrachtwagenchauffeurs zondag niet gegund, aangezien er bij de trucks die dag geen klassementsproef was gepland. Voordeel daarvan was wel dat er in betrekkelijke rust nog gesleuteld kon worden aan de gehavende vrachtwagens.

De DAF van Bekx was er het slechtst aan toe. Al na 28 kilometer rally kwam hij zaterdag bij een inhaalmanoeuvre in botsing met de Hino van de Japanner Sugawara. De cabinesteunen braken af, waardoor de cabine in het vervolg van de rit met spanbanden moest worden vastgehouden.

Kapot

Jan de Rooy kwam met zijn Ginaf tijdens de eerste rit over 117 kilometer ook stil te staan. Al in de eerste bocht van het parkoers ging een tussenbak kapot. Uiteindelijk finishte De Rooy wel, op ruim twee uur van zijn zoon.

Aanvankelijk reageerde Gerard de Rooy uitgelaten op zijn goede eerste dag. ,,Het ging dik schoon'', zei hij direct na afloop op zijn website. Toen hij later op de hoogte werd gebracht van de pech die zijn vader had, verdween een deel van het enthousiasme. ,,Dat is niet best, een probleem met de tussenbak. Dat kost toch gauw twee uur.''

Die woorden bleken profetisch. Jan de Rooy kwam op precies twee uur achterstand van zijn zoon over de eindstreep.

Meer over