Dafne Schippers pakt goud op 200 meter

Dafne Schippers heeft goud gewonnen op de 200 meter sprint tijdens de WK atletiek in Peking. De 23-jarige Schippers liep een tijd van 21,63 seconden, een Europees record. Ze finishte net voor de Jamaicaanse Elaine Thompson, die met een voorsprong uit de bocht kwam, maar met 21,65 seconden net tekort kwam. Veronica Campbell-Brown werd derde in 21,97 seconden.

redactie
Dafne Schippers finisht net voor Elaine Thompson Beeld anp
Dafne Schippers finisht net voor Elaine ThompsonBeeld anp

Schippers had maar één woord voor haar wereldtitel op de 200 meter in de Europese recordtijd van 21,63: 'bizar'. De Utrechtse atlete stamelde vervolgens in de microfoon van de NOS: 'Ik ben gewoon wereldkampioene in een Europees record. Ik ben gewoon de winnaar.'

Ze moest heel hard sprinten voor het goud. 'Ik kwam de bocht uit en Elaine Thompson haalde me best hard in. Op de laatste meters zag ik dat zij stuk ging. Ik ging ook stuk, maar had nog net genoeg power om haar voorbij te gaan. Ik kan het niet geloven. Ik wilde onder de 22 seconden, maar ik had echt niet verwacht dat ik al zo snel zou zijn. Alle journalisten stonden perplex. Het was geweldig.'

Ze raakte na de finish even onwel. 'Dat heb ik vaker na een 200 meter. Zakt het bloed uit mijn hoofd en word ik duizelig. Ik kon daarom ook niet uitbundig zijn na de race. Ik moest even bijkomen en suikers tot me nemen.'

De 23-jarige Utrechtse is met haar wereldtitel op de 200 meter definitief toegetreden tot de mondiale sprintelite. Haar persoonlijke record op de 200 meter was 22,03, de tijd waarmee ze vorig jaar Europees kampioene werd. Het gold al als een sensationele prestatie, de snelste halve ronde in 19 jaar. Slechts een vrouw bleek in 2014 sneller: Allyson Felix, drievoudig wereldkampioen en olympisch kampioene op de afstand. Zij liep 22,02.

Vierde tijd ooit
De 21,63 van Schippers is de vierde tijd ooit gelopen. De Amerikaanse wereldrecordhoudster Florence Griffith-Joyner was twee keer sneller (21,34 en 21,56) en Marion Jones één keer (21,62).

'Ze kwam als vierde uit de bocht, maar ze weet dat ze dan door kan. Op dit soort momenten kan ze iets uit zichzelf halen wat 99 procent van de mensen niet kan', vertelde trainer Bart Bennema.

Op de 100 meter sprint werd Schippers tweede in een tijd van 10.81 seconden. De eerste plaats was voor de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce. De Amerikaanse Tori Bowie behaalde het brons. Schippers was daarmee de eerste Nederlandse sprintster met een individuele sprintmedaille op de WK atletiek.

Met het goud en zilver op zak gaat de blik al voorzichtig naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro volgend jaar. Trainer Bennema heeft een idee over hoe dat traject eruit moet zien, maar wil er niet veel over kwijt. 'Dit loop je niet zomaar weer. Het lukt ons tot nu toe altijd redelijk om op het goede moment er te staan.'

Finishfoto Beeld anp
FinishfotoBeeld anp

Hellas

Schippers is bij haar oude club Hellas hét rolmodel voor de pupillen. 'Er was niemand die zo'n hekel had aan verliezen als zij.' Een reportage (+).

In beeld: Schippers' zegetocht van seconde tot seconde.

Ster

Sportredacteur Mark van Driel blikte voor Volkskrant.nl terug op zijn sportmoment van 2014. Toen werd duidelijk dat met Dafne Schippers, die vandaag historisch goud pakte op de 200 meter, een ster was geboren.

Dafne Schippers als ze realiseert dat ze goud heeft gewonnen Beeld anp
Dafne Schippers als ze realiseert dat ze goud heeft gewonnenBeeld anp
Meer over