Dafne Schippers krijgt nieuwe trainer uit de VS 'om volgende stap te zetten'

Uit noodzaak en ook uit verlangen naar iets nieuws wordt sprinter Dafne Schippers nu fulltime getraind door Rana Reider, twee keer coach van het jaar in de VS. Bart Bennema doet na acht jaar een stapje terug.

Florida, april 2016. Dafne Schippers doet oefeningen, Bart Bennema (links) en Rana Reider kijken toe. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Florida, april 2016. Dafne Schippers doet oefeningen, Bart Bennema (links) en Rana Reider kijken toe.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Topsprinter Dafne Schippers gaat intensiever samenwerken met de Amerikaanse atletiekcoach Rana Reider. Die neemt voortaan het belangrijkste onderdeel, de training op de baan, voor zijn rekening. Haar Nederlandse trainer Bart Bennema, die de 24-jarige Schippers in acht jaar tijd van tienertalent tot wereldkampioen vormde, doet een stap terug. Hij blijft wel verantwoordelijk voor de krachttraining en de planning van wedstrijden.

De verschuivingen zijn tot stand gekomen in goed onderling overleg, beklemtoont Bennema (39). 'We hebben na de Olympische Spelen op de resetknop gedrukt. We wilden een volgende stap zetten. Dan is het nodig nieuwe dingen uit te proberen, andere impulsen te geven.' Schippers greep in Rio de Janeiro het zilver op de 200 meter en eindigde als vijfde op de 100 meter. In 2015 won ze als eerste Nederlandse vrouw goud bij de WK atletiek, op de 200 meter.

Nieuwe aanpak

Bennema, bondscoach van de meerkampers in het Nederlands team, selecteerde Schippers toen ze 16 was en nog trainde bij de Utrechtse atletiekvereniging Hellas. Hij werd in 2015 na de successen op de WK verkozen tot coach van het jaar. Volgens Bennema is na Rio ook de vraag gesteld of een beëindiging van hun samenwerking een optie was, maar beiden kwamen snel tot de slotsom dat ze met elkaar verder wilden. Bij de andere rolverdeling speelde mee dat Bennema dit seizoen meer atleten onder zijn hoede heeft gekregen: drie meerkampers en vijf sprinters. Volgens hem is afgesproken dat het takenpakket weer kan worden gewijzigd als bij Schippers de gewenste resultaten uitblijven.

Daar lijkt tot nu toe geen reden voor. Bennema stelt vast dat ze nu al profijt heeft van de nieuwe aanpak. 'Ze heeft een goede winter gedraaid. Dafne heeft wel even een postolympische dip gehad, maar ze is nu helemaal fris. Haar tijden zijn nu alweer sneller.'

Reider, tweevoudig Amerikaans coach van het jaar, geldt als een expert in het starten, een onderdeel waarmee Schippers geregeld worstelt. Hij werkt al vanaf eind 2014 op het sportcentrum Papendal bij Arnhem. Onder zijn regie wordt nu onder meer gewerkt aan een iets andere positie van de voeten na het vertrek uit de blokken en wijzigingen in de houding. Schipper kent hem al sinds april 2014, toen ze met Bennema bij hem op stage ging in een trainingskamp in Daytona Beach, Flordia. 'In ervaring loopt Rana op mij voor', beaamt Bennema.

Weer meer sprinter

Vorige week verklaarde Schippers tijdens het programma Peptalk op Ziggo Sport dat ze zich meer sprinter voelt. Pas in 2015 maakte ze na lang dubben de overstap van de meerkamp naar de explosieve nummers. Ze doet meer aan krachttraining en oefent op de eerste 20 meter met een kabel die weerstand biedt en de atleet afremt. Eerder werkte ze geregeld met sleepgewichten. Twee tot drie keer per week maakt ze twintig starts in één sessie. Dat is bijna viermaal zoveel als in voorgaande jaren.

Volgens Reider (46) is ze gespierder geworden. Ze oogt, zei hij in een opname voor Peptalk, niet langer als een meerkamper die op weg is een sprinter te worden, maar als een sprinter van wereldklasse die vergelijkbaar met Amerikaanse en Jamaicaanse tegenstanders uit de blokken kan schieten. Haar belangrijkste wapen was tot dusver het lang vasthouden van een hoge snelheid.

Per evenement

Voordat Reider naar Papendal kwam, was hij coach van de Britse atletiekbond. Toen hij daar was vertrokken, werd hij naar Nederland gehaald door prestatiemanager Charles van Commenée van NOC*NSF en technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie. Van Commenée werkte in Groot-Brittannië al kort met hem samen.

In Arnhem traint hij niet alleen met Nederlandse sporters, zoals Churandy Martina en Sharona Bakker, maar werkt er ook met vijf buitenlandse topatleten, onder wie de Amerikaan Christian Taylor, tweevoudig olympisch kampioen hink-stap-sprong. Schippers traint al enige tijd intensief met een Britse sprinter uit zijn stal, Desirèe Henry.

Wie van de twee coaches haar bij de wedstrijden gaat begeleiden, wordt per evenement bepaald. Ze zijn beiden eindverantwoordelijk, zegt Bennema. Schippers loopt haar eerste officiële wedstrijd van het seizoen op de IAAF World Relays, van 22 en 23 april op de Bahama's. Daar zal ze uitkomen op de 4 x 100 meter. Mogelijk dat ze een week eerder de 100 meter loopt tijdens een college-evenement in Clermont, Florida. Schippers gaat in de lente vijf weken op trainingskamp in Florida.

Topprestaties atleten coach Rana Reider (46)
Christian Taylor
Olympisch kampioen hinkstapsprong (2012 en 2016)
Wereldkampioen (2011 en 2015)
Tianna Bartoletta
Olympisch kampioen verspringen (2016)
Olympisch kampioen 4x100 (2012 en 2016)
Dwight Phillips
Olympisch kampioen verspringen (2004)
Brian Clay
Olympisch kampioen tienkamp (2008)

Topprestaties atleten Bart Bennema (39)
Dafne Schippers
Wereldkampioen 200 meter, zilver 100 meter (2015)
Olympisch zilver 200 meter (2016)
Europees kampioen 100 en 200 meter (2014)
Derde plaats WK-zevenkamp (2013)
Wereldkampioen junioren zevenkamp (2010)

Meer over