NieuwsDafne Schippers

Dafne Schippers eindigt seizoen met tweede plaats, Jamile Samuel wordt derde

Het is Dafne Schippers bij de Diamond Leaguefinale in Brussel niet gelukt haar seizoen af te sluiten met een overwinning. Op de 200 meter moest ze vrijdagavond genoegen nemen met de tweede plaats. Ze gaf bijna vier meter toe op winnares Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama’s. Die is dit jaar ongeslagen gebleven op de 200 en 400 meter.

Shaunae Miller-Uibo en Dafne Schippers tijdens de finale van de Diamond League in Brussel. Beeld AP
Shaunae Miller-Uibo en Dafne Schippers tijdens de finale van de Diamond League in Brussel.Beeld AP

Miller-Uibo kwam over de streep in 22,12 seconden. Schippers bleef steken op 22,53. De Nederlandse Jamile Samuel eindigde als derde in 22,64. Schippers mocht van geluk spreken dat ze niet werd gediskwalificeerd. Op de beelden van Eurosport was duidelijk te zien dat ze in de bocht minimaal twee passen buiten haar baan deed. Afsnijden is verboden.

Schippers, die in augustus na vier jaar werd onttroond als Europa’s snelste sprintster, wist dit jaar niet één Diamond Leaguewedstrijd (100 of 200 meter) te winnen. De afgelopen drie jaar lukte dat wel steeds: tweemaal in 2015, viermaal in 2016 en driemaal in 2017.

Bij de EK atletiek werd de 26-jarige Utrechtse overschaduwd door tweevoudig Europees kampioen Dina Asher-Smith, die in Brussel niet meedeed. Op het mondiale toneel bleek Miller-Uibo op de 200 meter de revelatie van het seizoen. De 1.85 meter lange atlete, die in 2016 olympisch kampioen werd op de 400 meter, eindigde vorig jaar bij de WK atletiek nog als derde. Schippers won de titel.

‘Pittig seizoen’

Schippers sprak in een korte reactie bij de NOS over een ‘pittig seizoen’. Ze had zich van dit jaar meer voorgesteld – een tweede (200 meter) en derde plaats (100 meter) bij de EK atletiek in Berlijn. ‘We hebben veel geleerd, veel nieuwe dingen gedaan. Laten we hopen dat het op zijn plek gaat vallen, want dat is wel nodig. We moeten gaan kijken hoe ik volgend jaar weer aan mijn tijden ga komen.’

Schippers beseft wat er op het spel staat. Op de 100 meter staat bij mondiale titeltoernooien vaak slechts één Europese sprintster in de finale: als de nummer drie van dit seizoen zijn de vooruitzichten niet gunstig. Op de 200 meter ligt een podiumplaats nog altijd in het verschiet, ook al geeft de tweede tijd in Brussel (en de vijfde plaats op de seizoensranglijst) een wat vertekend beeld.

De Amerikaanse en Jamaicaanse toploopsters – wereldkampioene op de 100 meter Tori Bowie en tweevoudig olympisch kampioen Elaine Thompson – hebben dit seizoen rustig aan gedaan. Er stond geen mondiaal titeltoernooi op de kalender. De WK atletiek worden om de twee jaar gehouden. Volgend jaar is het toernooi in Doha.

Sifan Hassan werd in Brussel derde op de 1.500 meter. Nadine Visser pakte op de 100 meter horden de zesde plaats.

Hoe Jamile Samuel opnieuw de 200 meter leerde lopen

Als junior was Jamile Samuel (26) het sprinttalent, maar atletiek bleef bijzaak. Tot ze in 2016 koos voor coach Bart Bennema. Vrijdag liep ze de 200 meter in Brussel bij de Diamond Leaguefinale.

Meer over