Nieuws

Dafne Schippers bevrijdt zich van contract met Nike en gaat in zee met Adidas

Topsprintster Dafne Schippers draagt niet langer kleding en spikes van Nike. Na jarenlang reclame te hebben gemaakt voor de Amerikaanse multinational gaat ze rennen in materiaal van het Duitse Adidas.

Dafne Schippers tijdens de Gouden Spike in Leiden, vorig jaar.  Beeld ANP
Dafne Schippers tijdens de Gouden Spike in Leiden, vorig jaar.Beeld ANP

Ze meldt de zeldzame overgang op haar sociale media. In het begin van haar loopbaan, als zevenkampster, droeg ze spullen van Asics.

Schippers zag zich vanwege haar contract met Nike afgelopen seizoen gedwongen om ondanks een rugblessure wedstrijden te lopen. Ze vreesde dat haar inkomen gekort zou worden als ze niet voldeed aan het minimum aantal wedstrijden dat ze contractueel van de multinational moest lopen. Nike staat erom bekend dat atleten bij goede prestaties hoge bonussen krijgen. Bij minder goede prestaties wordt het inkomen fors gekort, soms met tientallen procenten tegelijk.

Schippers’ coach Bart Bennema was niet blij met de extra wedstrijden voor zijn pupil. Hij had graag gezien dat ze rust had genomen toen ze last kreeg van haar rug. ‘Ze had wat mij betreft meteen mogen stoppen’, zei hij in september tegen de Volkskrant. ‘Ik ben wel gewoon meegegaan naar die wedstrijden, maar het is geen prettige situatie als je onder deze druk moet lopen. We zijn nu nog steeds bezig om die rug te laten herstellen.’

Bennema vertelde destijds dat sponsors als Adidas en Asics minder streng zijn. ‘Adidas-atleten zie ik gewoon hun gang gaan. Die clausules ken ik alleen van Nike. Het is typisch Amerikaans. Ze zijn zakelijker en als je iets tekent, moet je je daaraan houden. De vergoedingen zijn ook hoger. Wij Nederlanders kunnen daar alles van vinden, maar zo zijn de afspraken. Als coach is het niet prettig. Ik sta bij zo’n situatie voor een voldongen feit.’

Nike maakt het topsporters niet gemakkelijk om te vertrekken. Uit een rechtszaak van de Amerikaanse atleet Boris Berian bleek dat het bedrijf het hem via tal van standaardclausules moeilijk maakte om van sponsor te wisselen, ook als zijn inkomen door mindere prestaties was gekort. Zo had Nike het recht om elk bod van een potentiële nieuwe sponsor te evenaren.

In sportief opzicht kan de overgang van Schippers naar Adidas goed uitpakken. Ze hoeft niet langer verplicht mee te doen aan de jaarlijkse Nike-wedstrijd in het Amerikaanse Oregon, een wedstrijd die haar twee jetlags opleverde. Ook hoeft ze niet te vrezen dat haar trainingsprogramma wordt onderbroken, omdat ze voor een prijzige fotoshoot van Nike naar Amerika wordt gevlogen. Dat overkwam haar in de aanloop naar de Zomerspelen van Rio de Janeiro.

Nike zag Schippers destijds als een mogelijke winnares van de olympische 100 en 200 meter en was van plan groots uit te pakken als ze de hoge verwachtingen zou waarmaken. In 2015 was ze tweede en eerste geworden bij de WK atletiek. In Rio raakte ze kort voor de 100 meter geblesseerd aan een lies, mogelijk een gevolg van overbelasting. Ze werd vijfde op de 100 meter en tweede op de 200 meter.

Meer over