Cubanen proberen verspringster Montalvo te weren van Spelen

Cubaanse autoriteiten willen voorkomen dat de wereldkampioene verspringen Niurka Montalvo meedoet aan de Olympische Spelen in Sydney. Montalvo is Cubaanse van geboorte, maar ze komt sinds haar huwelijk met een Spanjaard voor Spanje uit....

Montalvo won vorig jaar bij de WK in Sevilla goud voor Spanje. De Cubaanse autoriteiten vinden dat de verspringster de statutaire termijn van drie jaar in acht moet nemen voordat ze haar nieuwe land bij de Spelen mag vertegenwoordigen. De Spaanse atletiekbond probeert de Cubanen op andere gedachten te brengen.

Montalvo klaagde er al eerder over dat ze door haar voormalige landgenoten wordt dwarsgezeten. 'Ik word door de Cubanen behandeld alsof ik een verraadster ben. Ik heb alleen maar gekozen voor een man uit een ander land, daar is toch niks bijzonders aan.'

Wereldrecordhouder Maurice Green maakt vanavond in Zürich zijn rentree op de atletiekbaan. De Amerikaanse sprinter raakte bij de olympische trials in zijn land geblesseerd op de 200 meter en verspeelde daaroor zijn kansen op een olympisch startbewijs voor dit onderdeel van het olympisch repertoire. Hetzelfde overkwam wereldrecordhouder Michael Johnson. Voor hem komen de wedstrijden in Zürich te vroeg.

De atletiekbond van Oekraïne heeft wereld- en Europees kampioen (indoor) kogelstoten Alexander Bagatsj vrijgesproken van dopegebruik. Bagatsj werd bij een dopingcontrole op 12 februari betrapt op het gebruik van het spierversterkende middel metandianol. Op 3 mei had de nationale atletiekbond hem daarom voor onbepaalde tijd geschorst.

Die sanctie is opgeheven. De reden ervoor is nogal vreemd. Er is namelijk wel een verboden middel aangetroffen bij de atleet. 'Maar we zijn erg geschrokken van de omvang van de dosis', aldus Valeri Alexandrov, vice-voorzitter van de Oekraïense atletiekbond. 'Het was genoeg om een paard te doden. Ik geloof niet dat een sporter zo'n risico neemt, zelfs niet om een medaille te winnen.'

Een verklaring voor het aangetroffen middel heeft niemand. Bagatsj zelf heeft altijd ontkend iets te hebben gebruikt. Wat de nationale bond betreft gaat Bagatsj mee naar Sydney. Maar daarvoor moet eerst nog de wereldfederatie IAAF goedkeuring geven. Deze bond kan bij twijfel vragen om een oordeel van de doping- en eventueel arbitragecommissie.

Het is niet de eerste keer dat Bagatsj een dopingtest niet goed doorstaat. Hetzelfde gebeurde in 1988. Daarna werd hij voor twee jaar geschorst.

Ook werd de inmiddels 34-jarige kogelstoter in 1997 zijn wereldtitel ontnomen. In Athene had hij gewonnen, maar vijf dagen erna werd hij betrapt op het gebruik van efedrine.

Meer over