Crystal Kelly en Ceulemans blij als 'n kind

Drie jaar bestaat de club pas. Maar nu al heeft het speeltje van denksport- en biljartmecenas Joop van Oosterom de eerste hoofdprijs binnen....

Van onze verslaggever Ab Schreijnders

Ook de met titels verwende Raymond Ceulemans, 62 jaar, is als een kind zo blij. Zijn echtgenote Angèle is weer in de buurt. Tijdens de finale is ze op een gegeven moment zelfs de speelzaal ontvlucht, van de zenuwen.

En de Colombiaanse partner van Frédéric Caudron moet haar onafscheidelijke hond heel stevig vasthouden, anders vliegt hij op zijn baasje af.

Meteen na de gewonnen eindstrijd tegen Hoeven wordt er een fax verstuurd naar Monaco, waar geldschieter Joop van Oosterom woont. De biljartvereniging uit Waalwijk is genoemd naar een van zijn dochters.

Een andere dochter heet Melody Amber. Het is de naam van het tweede clubteam, en ook van het schaakevenement dat momenteel in Monte Carlo plaats heeft.

Caudron en Ceulemans zijn de toppers van de Brabantse club. De van oorsprong Waal en de Vlaming scoren veel voor Crystal Kelly in Heiloo.

Maar ook nummer drie Frans van Kuijk pakt genoeg puntjes mee. Doorslaggevend zijn echter de verrichtingen van Crystal Kelly's vierde man.

Aart Gieskens bezet, ook in de competitie, die plaats. Hij is echter lange tijd ziek geweest; zijn optredens zijn ondermaats de eerste drie dagen. Eigenlijk moet reserve Wim van Cromvoirt invallen.

Dan blijkt dat er nog een derde belangrijke dochter in de Crystal Kelly-familie is. Die van Wim van Cromvoirt. Ik wil op elk moment inspringen, heeft hij de teamleiding vooraf gezegd, behalve op vrijdag.

Die dag ontvangt zijn dochter namelijk Het Vormsel, het tweede sacrament na de doop in de rooms-katholieke kerk. En dat gaat uiteraard voor.

Gieskens staat dus ook vrijdag aan de tafel. Hij verliest weer, maar de ploeg bereikt door het goede werk van Caudron, Ceulemans en Van Kuijk net de halve finales.

Favoriet Heemstede komt niet eens zo ver, al lijdt de equipe van kopman Dick Jaspers geen enkele nederlaag. Dat komt mede doordat de groepswedstrijden om slechts twee gewonnen sets gaan.

Een achterhaald, en voor een bekertoernooi onwaardig, systeem dat veel lijkt op een loterij met veel nieten.

Zaterdag verschijnt Van Cromvoirt dan toch in de kop van Noord-Holland. Het lijkt alsof Crystal Kelly door zijn komst vleugels krijgt.

Bekerhouder Hengelo wordt in de halve eindstrijd uitgeschakeld, Van Cromvoirt wint met 3-1 van Jelle Pijl.

Een paar uur later in de finale, tegen het verrassend sterke Hoeven, schiet Crystal Kelly opnieuw uit de startblokken. Caudron verslaat landgenoot Eddy Leppens met 3-0.

Ook Van Kuijk is snel klaar, maar moet als verliezer zijn keu opbergen. Tegenstander Gerwin Valentijn, die op de toppen van zijn kunnen speelt (2.086 moyenne), houdt Hoeven nog even in de race.

De beslissing valt in de laatste twee partijen, Van Cromvoirt versus Jean-Paul de Bruijn en Ceulemans tegen een andere Belg, Jef Philipoom, de nummer twee van Hoeven. Ceulemans heeft het moeilijk, hij komt met 2-0 achter te staan.

Op dat moment kan Angèle Ceulemans het niet meer aanzien, ook al omdat Van Cromvoirt de eerste set heeft verloren.

Maar dan slaat het duo van Crystal Kelly terug. Van Cromvoirt geeft De Bruijn, verliezend NK-finalist tegen Jaspers, geen kans meer: 3-1. En ook Ceulemans wint nog.

De beker en de cheque van 25 mille zijn voor Crystal Kelly, dat in de eredivisie dihctbij (maar nog niet zeker) is van een plaats bij de beste vier.

De geldschieter uit Zuid-Frankrijk kan trots zijn op zijn jongens.

Meer over