Cruijff heeft toch onlangs een huis gekocht? Nou dan!

Onmiddellijk nadat Van Gaal bekend had gemaakt dat hij Ajax aan het eind van het seizoen zal verlaten, circuleerde de naam van Cruijff in de Amsterdam Arena....

Deze zin heeft vorige week vast wel, in iets andere vorm wellicht, in de kranten gestaan. Er is niets mis mee: Cruijff werd donderdag in de Arena inderdaad genoemd als kandidaat. Zegt de ene journalist tegen de andere: 'Het zal Cruijff wel worden hé.'

Want waarom zou het Cruijff niet worden? Cruijff traint momenteel geen club, maar heeft niet gezegd dat hij dat volgend seizoen ook van plan is. Hij kent Ajax door en door - een van de eisen van het bestuur - en heeft als trainer een uitstekende reputatie en is voor de spelers ongetwijfeld een zeer aanvaardbare leider.

En heeft hij niet kort geleden weer een woning in Amsterdam gekocht? En heeft voorzitter Van Praag niet vaak beweerd dat Cruijff ooit bij Ajax zal terugkeren? En zijn Van Praag en Cruijff geen jeugdvrienden? Nou dan.

Niets staat een rentree van Cruijff nog in de weg, en als Cruijff terugkeert, zijn volgend seizoen Jordi en Oulida ook vast weer van de partij in Amsterdam. Desnoods doet hij het samen met een ervaren oud-speler, Blind of zo, of Rijkaard of Van Basten. Kan Cruijff het wat rustiger aan doen.

Andere namen die vorige week circuleerden waren die van Spelbos, Stevens en Adriaanse. Spelbos is immers oud-Ajacied, Stevens niet maar als trainer van Roda JC heeft hij het goed gedaan, en Adriaanse kan zó doorschuiven.

Maar lijkt Adriaanse, sinds 1992 bij Ajax in dienst als directeur opleidingen, niet te veel op Van Gaal? 'Ajax moet niet op zoek gaan naar een imitator van Van Gaal', zei Ronald de Boer vorige week.

Adriaanse is óók Amsterdammer, heeft als speler de top evenmin gehaald maar was wel semi-prof, bij De Volewijckers en FC Utrecht, en is evenals Van Gaal na zijn loopbaan werkzaam geweest in het Amsterdamse onderwijs.

Hij is intelligent, goedgebekt en principieel en deed als trainer ervaring op bij Zilvermeeuwen, AZ (voetbalschool en scouting), PEC Zwolle en FC Den Haag.

In Den Haag wordt zijn naam nog steeds vol ontzag uitgesproken. Adriaanse was de man van de kerstboom-tactiek. Het elftal speelde in de vorm van een kerstboom. De piek in die jaren was overigens Heini Otto, momenteel jeugdtrainer bij Ajax.

Als Cruijff het niet wordt, wordt Adriaanse het. Ook de naam van Rijsbergen circuleert trouwens.

P.O.

Meer over