Criville wint op Imola met overmacht

Alex Criville heeft zondag met groot machtsvertoon op het circuit van Imola de 500cc-race gewonnen. Daarmee heeft hij de wereldtitel in zicht....

Crville wees simpel zijn concurrenten Alex Barros en Max Biaggi terug. Hij was 49 seconden sneller dan het tweetal. De Nederlander Jurgen van den Goorbergh werd op het moeilijke stuurcircuit veertiende.

De Italiaanse motorcoureur Loris Capirossi won de 250 cc. Hij finishte voor landgenoot Valentino Rossi en de Fransman Olivier Jacque. Rossi behoudt de leiding in het klassement. De Nederlandse 250cc-coureurs Maurice Bolwerk en Jarno Janssen uit het Rizla Honda-team van Arie Molenaar kenden een ongelukkige grand prix. Jansen, die twee WK-puntjes heeft, ging er al in de eerste ronde vanaf, nadat zijn machine bij een botsing met een ander een demper verloor.

De Italiaanse raceduivel Marco Melandri was de sterkste in de 125cc-klasse. De pas zeventienjarige rijder boekte zijn derde achtereenvolgende zege in de strijd om het wereldkampioenschap wegrace.

De 125cc-race was de spectaculairste van de dag, met drie valpartijen. Uittredend kampioen Kazuto Sakata vloog als eerste van zijn machine in de tweede ronde. Vijf ronden later ging Lucio Cecchinello eraf, kort daarop gevolgd door Roberto Locatelli. Geen van hen raakte overigens gewond.

Motorcrosser Willie van Wessel heeft zondag tijdens de grand prix van Nederland 500cc zijn laatste druppel benzine verbruikt om voor het eerst in zijn leven eean WK-manche te kunnen winnen.

In de tweede manche was Van Wessel minder goed weg bij de start. Door een val viel hij terug naar de twaalfde plaats. De tweede plaats aan de finish was ook voor hemzelf een verrassing. De dagzege was voor Smets.

De grand prix in Lierop eindigde in een groot motorcrossfeest. De Nederlanders vierden feest met Van Wessel en Van Rees (derde in de eerste manche), de Belgen waren blij met hun held Smets en de Italianen droegen hun wereldkampioen Bartolini op de schouders rond.

In het Engelse Swanley zijn Daniël en Marcel Willemsen een stapje dichter bij hun eerste wereldtitel gekomen. De broers uit Lochem wonnen beide manches en staan nu 26 punten voor op hun Letse tegenstanders Sergis/Rasmanis.

Carl Fogarty is hard op weg voor de vierde keer wereldkampioen Superbike te worden. De Brit onderstreepte zondag voor 80 duizend toeschouwers op het TT-circuit van Assen zijn suprematie door beide heats te winnen. Met nog vier races te gaan, heeft Fogarty een riante voorsprong van 66 punten op zijn 'concurrenten' Troy Corser en Aron Slight. Hij won dit seoozen al tien races.

In de Supersport 600cc stelde Wilco Zeelenberg zwaar teleur. De 'Zeel' werd slechts tiende.

Meer over