Cricketploeg plaatst zich met derde zege voor EK-finale

Het Nederlands cricketteam heeft zich met de derde opeenvolgende overwinning tijdens het Europees kampioenschap geplaatst voor de finale. Gisteren werd Schotland in een zenuwslopend duel verslagen....

Van onze cricketmedewerker

DEN HAAG

De zege kwam voor het grootste deel op naam van Luuk van Troost. De Schiedammer drukte als bowler en als batsman een heel zwaar stempel op de wedstrijd.

De Schotten wonnen de toss en kozen voor batten op het zeer lastig bespeelbare wicket van Quick in Den Haag. De harde ondergrond zorgde ervoor dat de bowlers de bal onevenredig hoog konden laten opstuiteren. Van meet af aan hadden de Schotse slaglieden er problemen mee.

De Nederlandse bowlers denderden door de Schotse battingside heen. Van Troost nam 5 wickets voor 27 runs in 10 overs (5/27/10). Maar ook de cijfers van de andere bowlers waren fraai. Kahn (1/27/10), Leemhuis (2/25/10) en Zulfiqar (1/21/5) zorgden ervoor dat de Schotten na 50 overs slechts 143 runs hadden geproduceerd. Wicketkeeper Jeroen Smits hield 4 vangen vast.

De onstabiele ondergrond had echter ook zijn weerslag op de Nederlandse innings. Het openingspaar Bradley en Zulfiqar zat voor slechts 6 runs weer aan de kant. Bradley werd gevangen van zijn armbeschermer. Zulfiqar ging curieus uit doordat een bal via zijn helm in het wicket rolde. De regels spreken bij een bal die boven de schouders komt van een 'no-ball', maar de Ierse scheidsrechter kende geen mededogen.

De zwakke start kreeg een zo mogelijk nog slechter vervolg. Zuiderent werd achter het wicket gevangen. De talentvolle batsman moet wederom vrezen voor zijn plaats in het elftal. Na een zwakke beurt in de eerste wedstrijd moest hij in het duel tegen Schotland ook al plaats maken voor Bakker. Na Zuiderent was er een dappere poging van aanvoerder De Leede (19), maar zijn vertrek werd gevolgd door Van Noordwijk.

Het herstel werd ingeluid door Van Troost en de sterke debutant Kloppenburg. Verstandig batten bracht 61 voor 6 op het bord. Kloppenburg (13) maakte plaats voor Leemhuis. Van Troost hield de innings zeer gedegen bij elkaar. De doorgaans hard slaande batsman bleef ijzig kalm. Geduldig wachtte hij de slechte ballen af. Samen met Leemhuis (31) kreeg de terugkeer gestalte. In het zicht van de haven strandde Leemhuis. Van Troost sloeg echter met een torenhoge zes en een striemende vier de derde zege binnen. De speler van Excelsior was met 65 runs (4x6) ongeslagen gebleven. 'Ik wist eigenlijk niet dat ik dit kon. Zoveel geduld heb ik normaal niet. Maar er was nu geen keuze.'

De plaats in de Europese finale komt voor de Nederlandse cricketploeg op een goed moment. Na kansloze nederlagen tegen sterke profteams bestond de vrees dat de jeugdige selectie de aansluiting met de subtop kwijt zou raken. Maar de overwinningen op Schotland en Ierland, twee landen die zich wel plaatsten voor het wereldkampioenschap van de A-landen, bewijzen het tegendeel.

Meer over