Contador wil met Riis in één seizoen drie ronden winnen

Ploegleider Bjarne Riis en Tourwinnaar Alberto Contador hebben een monsterverbond gesloten. Het is hun ambitie om in één seizoen de drie grote ronden binnen te halen.

‘Alberto vertelde me dat dat zijn grote droom is en ik ben ervan overtuigd dat die droom te realiseren is’, zei Riis dinsdag in Kopenhagen waar hij de samenwerking wereldkundig maakte.

De uitkomst van deze persconferentie was de bevestiging van een sterk vermoeden sinds Contador zijn vertrek bij Astana bekend maakte. Ongeveer tezelfdertijd zeiden de gebroeders Schleck dat ze hun loopbaan zonder ontdekker Riis vervolgen.

De Deen beschouwt ook drievoudig Tourwinnaar Contador als een diamant waaraan nog veel te polijsten valt. ‘Alberto kan beter worden dan hij nu al is.’

Contador won in 2007, 2009 en 2010 de Ronde van Frankrijk. In 2008 zegevierde hij in die van Italië en Spanje. Dat jaar was zijn ploeg Astana niet welkom in de Tour de France. De 24-jarige Spanjaard zou de eerste wielrenner kunnen worden, die in één jaar de Giro, de Tour en de Vuelta op zijn naam schrijft.

Bij zijn laatste twee zeges in de Ronde van Frankrijk eindigde Andy Schleck, onder leiding dus van Riis, als tweede. Anderhalve week geleden bedroeg het verschil slechts 39 seconden.

Alberto Contador heeft een contract voor twee jaar getekend bij de ploeg van Bjarne Riis. In tegenstelling tot eerdere berichten zal die ook komend seizoen onder de naam van Saxo Bank op de weg verschijnen. Co-sponsor SunGard zal een prominentere rol spelen.

Lars Seier Kristensen, directeur van de Saxo Bank: ‘We zijn deze Tour ingegaan met de overtuiging dat dit onze laatste was. Maar de plannen van Bjarne hebben ons anders doen besluiten.’

Belangrijke rol

Contador was niet bij de bekendmaking van het nieuws in Kopenhagen aanwezig. In een verklaring liet hij weten verheugd te zijn de komende twee jaar in dienst van Bjarne Riis te rijden. ‘Ik kijk er naar uit om deel uit te maken van die unieke filosofie en teamgeest. Samen zullen we in de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen.’

Oud-Tourwinnaar Riis werd in 2001 ploegleider, eerst onder de noemer CSC en later Saxo Bank. Hij heeft altijd gehamerd op teamspirit en stuurde zijn renners daarvoor op survivalkamp. Voordat hij de gebroeders Andy en Fränk Schleck naar voren schoof, had hij in Ivan Basso en Carlos Sastre zijn kopmannen. De laatste won de Tour in 2008.

Riis verzekerde in Kopenhagen dat Contador kan rekenen op een sterke en loyale ploeg. De samenstelling daarvan is echter nog een groot vraagteken. Van de huidige equipe zal een aantal leden overstappen naar de nieuwe, rond Andy Schleck te formeren ploeg.

Het management daarvan zal gevormd worden door Kim Andersen en Biran Nygaard. De eerste was ploegleider in dienst van Riis, de tweede verzorgde de public relations. De veteranen Jens Voigt en Stuart O’ Grady rijden volgend seizoen vermoedelijk ook in dienst van de Luxemburgse broers, evenals het Deense talent Jakob Fuglsang. Ook de Duitsers Linus Gerdemann en Fabian Wegmann worden met het duo in verband gebracht.

Wel zal Fabian Cancellara, winnaar van Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen, vermoedelijk aan zijn doorlopend contract bij Riis worden gehouden. Ook het nieuwe talent Richie Porte zal blijven. In het spoor van Contador zullen ook een paar Spaanse knechten de overstap van Astana naar Saxo Bank maken.

Bjarne Riis wilde er dinsdag niet te veel woorden aan vuil maken. ‘We zien nog wel wie er gaat en wie we willen houden. Belangrijk is dat Alberto zich daarover geen zorgen hoeft te maken.’

Meer over