Contador in het roze na tijd- en bergrit

Bart Jungmann
Alberto Contador in de roze trui. Beeld ap
Alberto Contador in de roze trui.Beeld ap

Twee weken lang was de Ronde van Italië een met zeepsop ingesmeerde hindernisbaan, maar de strijd lijkt gestreden. Alberto Contador heeft dit weekeinde het heft in handen genomen en het heeft er alle schijn van dat het voorgoed is. Vooralsnog is Fabio Aru, op gepaste afstand, de enig overgebleven concurrent.

Richie Porte haakte maandag voorgoed af, murw gebeukt in de carrousel. De 30-jarige Australiër leek bij de start in Sanremo rijp voor het grote werk, maar is veel illusies armer afgestapt. Bovenop de tijdstraf van twee minuten halverwege vorige week volgde vrijdag een valpartij in de dertiende rit. Daardoor was Porte de volgende dagen niet meer in staat tot tegenwerk.

Derde

In de tijdrit van zaterdag stelde Alberto Contador, zoals verwacht, orde op zaken. Achter de onverstoorbare winnaar Vasil Kirijenka, ploegmaat van Porte, eindigde hij op luttele seconden als derde. Daarmee was de Spanjaard verreweg de beste van alle klassementsrijders.

Aru gaf drie minuten prijs en outsider Urán slechts 15 seconden minder. Vooral voor de Colombiaan, vorig jaar nog de nummer twee, was dat een hard gelag. Voor hem hadden de kansen moeten keren in de tijdrit. De volgende dag zette Rigoberto Urán zichzelf definitief buitenspel door op acht minuten achterstand binnen te komen.

Blijft dus over Fabio Aru. Inclusief het verlies dat hij in de bergrit zondag leed, staat de jonge Italiaan op 2.35 minuut van de roze trui. De Spanjaard Andrey Amador, nu de nummer drie, heeft al meer dan vier minuten toegegeven.

Weinig spanning

De vraag is wat Aru (24) nog kan klaarmaken, aangenomen dat Alberto Contador gevrijwaard blijft van inzinkingen en ander malheur. Zijn belangrijkste wapen is het ploegverband waarmee hij eerder al deze Giro op stelten zette.

Maar het verloop van de vijftiende etappe met aankomst bergop belooft weinig spanning meer. Astana slaagde er nog wel in Contador te isoleren in de slotklim. Maar de vernietigende versnelling van Fabio Aru bleek niet meer dan een pisboogje.

Vervolgens mocht ploeggenoot Mikel Landa op jacht naar de ritzege en dat kan niet anders dan een veeg teken zijn. Kennelijk wordt Aru ook in eigen kring niet sterk genoeg bevonden om troefkaart te kunnen zijn.

Tamelijk superieur liet de roze trui het allemaal gebeuren. Hij volgde Landa op gepaste afstand en had daarbij slechts oog op wat er achter hem gebeurde. Ook dat deed het op gepaste afstand. Contador verdeelde en heerste, zoals hij dat ruim een half jaar geleden zo overtuigend deed in de Ronde van Spanje.

Meer over