Concurrenten van Barcelona actief op de transfermarkt

Bij de eerste de beste gelegenheid al haalden de supporters van Barcelona hun witte zakdoekjes als teken van afkeuring tevoorschijn....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

(1-0).

Komend weekeinde gaat de competitie in Spanje van start, maar wanhoop is een woord dat niet in de vocabulaire van trainer Louis van Gaal van Barcelona voorkomt. 'We zijn er klaar voor', zei de Nederlander woensdag ten overstaan van de Spaanse pers. Hij weet dat het verwachtingspatroon van de Catalanen hoog is; na de titel en de beker, die Barcelona het afgelopen seizoen veroverde, eisen de socio's nu op zijn minst ook de eindzege in de Champions League. Dat was de prestatie waarmee aartsrivaal Real Madrid het in eigen land superieure Barcelona bij het seizoenslot tartte.

Barcelona is een Nederlandse enclave in Spanje geworden. Van Gaal, zijn assistenten Van der Lem en Hoek, en de spelers Reiziger, Hesp en de van een beenbreuk revaliderende Bogarde, hebben deze zomer gezelschap gekregen van de ex-PSV-ers Cocu en Zenden en bovendien sloot Ronald Koeman zich aan bij de trainersgroep. Bovendien rekent Van Gaal erop dat de Ajacieden Ronald en Frank de Boer zich over afzienbarende tijd bij hem voegen.

Zondag speelt Barelona uit tegen Racing Santander; Real Madrid, onder leiding van Guus Hiddink, komt een dag later in actie tegen Villarreal.

In de slagschaduw van Barcelona en Real (dat zich versterkte met de Kroatische international Robert Jarni) moeten Roy Makaay en Ferdi Vierklau (ex-Vitesse) met Tenerife en oud-Ajacied Nordin Wooter met Real Zaragoza vechten voor een basisplaats èn lijfsbehoud in de hoogste klasse.

Met name Makaay en Vierklau hebben een dramatisch seizoen achter de rug. In plaats van meedoen om een UEFA-Cupticket moest hun club vechten tegen degradatie en handhaafde zich pas op de laatste speeldag.

'Over Europees voetbal wordt niet meer gesproken', aldus spits Makaay. 'Men is wat voorzichtiger, de druk is eraf. Misschien is dat beter voor de ploeg. Maar in Spanje is alles mogelijk; Real eindigde vorig jaar ook slechts als vierde. Belangrijk is dat we een goede start maken.'

De belangrijkste veranderingen:

* Atletico Madrid: De nieuwe coach Arrigo Sacchi trok het Italiaanse trio Jose Antonio Chamot, Stefano Torrisi en Michele Serena aan in een poging de verdediging te versterken. De Joegoslaaf Vladomir Jugovic moet een extra impuls geven op het middenveld.

* Athletic Bilbao: Terwijl Real Madrid zich concentreerde op het Europese voetbal behaalde Athletic Bilbao vorig seizoen de tweede plaats in de nationale competitie. De goede prestaties van het Baskische team steunen op de killer-mentaliteit en de kwaliteiten van Julen Geurrero, Rafael Alkorta en Joseba Etxeberria.

* Betis Sevilla: Van de man van 35 miljoen dollar, de Braziliaan Denilson, wordt veel verwacht bij Betis. Als de aanvaller een goede samenwerking zal kunnen bewerkstelligen met Benjamin Zarandona, de andere dure aanwinst afkomstig van Valladolid, en Finidi George dan zal Betis zeker meedraaien aan de top.

* Valencia: Ook voor Valencia kan het onder de Italiaanse coach Claudio Ranieri een mooi seizoen worden. De Roemeen Adrian Ilie en de Argentijn Claudio Lopez zullen een sterke voorhoede vormen. Joachim Bjorkland uit Zweden en de Fransman Alain Roche versterken de verdediging.

Meer over