Concurrente Schippers heeft baat bij latere 200 meter

Door een administratieve ingreep krijgt Dafne Schippers op de olympische 200 meter waarschijnlijk te maken met een geduchte extra rivaal. De atletiekfederatie IAAF wijzigde zaterdag het olympische tijdschema, waardoor de beste 200-meterloopster van het afgelopen decennium, Allyson Felix, in Rio de Janeiro kan meedoen aan twee afstanden: de 200 en 400 meter.

Mark van Driel
Dafne Schippers (links) verslaat Allyson Felix op de 200 meter bij de Van Damme Memorial in september vorig jaar. Beeld epa
Dafne Schippers (links) verslaat Allyson Felix op de 200 meter bij de Van Damme Memorial in september vorig jaar.Beeld epa

De IAAF ging na lang wikken en wegen in op het verzoek van de Amerikaanse atletiekfederatie. Viervoudig olympisch kampioen Felix (eenmaal 200 meter, driemaal estafette) is voor die bond haast net zo belangrijk als Schippers voor de Nederlandse atletiek. De IAAF is eerder gezwicht voor zo'n Amerikaanse verzoek. In 1996 kreeg Michael Johnson de kans de 200 en 400 te combineren: hij won goud op beide nummers.

De schemawijziging was relatief eenvoudig. Aanvankelijk had Felix slechts 75 minuten tussen de eerste ronde van de 200 meter en de finale van de 400 meter. Het zou lastig zijn een goede finale te rennen als ze besloot mee te doen aan de kortere afstand. Door de serie van de 200 meter van de avond te verschuiven naar de ochtend heeft de drievoudig wereldkampioene op de halve ronde 13 uur tussen beide races.

Het is nog geen uitgemaakte zaak dat Felix in Rio beide afstanden loopt. Ze moet eerst de Amerikaanse trials op beide afstanden doorstaan. Die wedstrijden kennen altijd onverwachte uitslagen vanwege het hoge niveau in Amerika.

Vorig jaar won Felix bij de WK atletiek in Peking goud op de 400 meter. Ze liet de 200 meter schieten, omdat er te weinig tijd zat tussen de eerste ronde van die afstand en de finale van de 400meter (ruim twee uur).

Onklopbaar is Felix allerminst op de 200 meter. De drievoudig wereldkampioen (2005, 2007, 2009) moest bij eerdere Spelen (2004 en 2008) tweemaal genoegen nemen met een tweede plaats. Ze won ook de laatste twee WK-edities (2011 en 2013) waarin ze uitkwam op die afstand niet.

Sinds de WK van Peking heeft Schippers een sneller persoonlijk record dan de 30-jarige Amerikaanse: 21,63 om 21,69. De afgelopen twee jaar hebben de vrouwen viermaal tegen elkaar gelopen in de Diamond League. Ze wonnen beide twee keer. Schippers pakte de laatste zege, afgelopen september in Brussel (22,12 om 22,22).

De IAAF heeft niet gemotiveerd waarom het tijdschema voor Felix is gewijzigd. De atlete wordt zelfs niet genoemd in het persbericht. De combinatie van 200 en 400 meter is zeldzamer dan de 100 en 200 meter. Op die afstanden zijn de schema's standaard op afgestemd op dubbelaars (zoals Schippers en mogelijk ook de Jamaicaanse tweevoudig olympisch kampioen 100 meter Shelly-Ann Fraser-Pryce).

Wat kan meespelen is de enorme invloed die het Amerikaanse NBC heeft op de Olympische Spelen. De omroep betaalt ruim een miljard euro voor de uitzendrechten van Rio. Felix, het elegante boegbeeld van de Amerikaanse atletiek, kan nu op twee avonden een finale rennen. Dat is goed voor de kijkcijfers en de reclameopbrengst.

Meer over