Comunidad Valenciana niet welkom in Tour

PARIJS (ANP) - De Spaanse wielerploeg Comunidad Valenciana mag niet deelnemen aan de Ronde van Frankrijk. Dat heeft de Tourdirectie dinsdag besloten.

De ploeg, die een van de twee wildcards had gekregen, is in opspraak geraakt vanwege betrokkenheid van voormalig assistent-ploegleider Ignacio Labarta bij een dopingschandaal. Comunidad Valenciana zal niet worden vervangen zodat er nog maximaal 21 ploegen aan de Ronde van Frankrijk deelnemen.

Het feit dat Labarta inmiddels is teruggetreden heeft de Tourbazen niet kunnen vermurwen. Bij het uitdelen van de wildcards aan Comunidad Valenciana en het Franse Agritubel werd al als extra eis gesteld dat beide ploegen van onbesproken gedrag moesten zijn. Als niet-ProTour-ploegen hebben ze de ethische charter nooit hoeven ondertekenen.

UCI

De komst van Würth, het voormalige Liberty-Würth, naar Frankrijk ligt in handen van de internationale wielrenunie UCI. De Tourdirectie heeft met tevredenheid kennis genomen van het opstappen van ploegbaas Manolo Saiz, maar lijkt er weinig voor te voelen de besmette ploeg toe te laten.

,,We wachten de beslissing van de UCI af. Als renners of leden van de staf worden beschuldigd, voor of tijdens de Ronde van Frankrijk, dan wordt het ethisch charter toegepast'', voorziet de Tourdirectie een uitsluiting van de ploeg van de Kazak Vinokoerov.

Bij Comunidad Valenciana zou de Spanjaard Ruben Plaza de kopman in de Tour zijn geweest. Ploegleider Vicente Belda reageerde geschokt op het besluit. ,,Ik weet niet wat ik moet zeggen. Dit is verschrikkelijk voor onze renners die al weken in voorbereiding zijn op de Tour. Ik walg van de wielersport. Er zijn straks ploegen in de Tour die ook betrokken zijn bij dopingaffaires'', doelde hij op de Franse teams Cofidis en AG2R. ,,Ze moeten ons kennelijk niet in Frankijk.''

Meer over