Clara Hughes: ik was positief getest in 1994 bij het WK

Olympisch schaatskampioene en oud-wielrenster Clara Hughes heeft in haar onlangs verschenen biografie bekend dat ze in 1994, bij de WK wielrennen in Sicilië, positief is getest op efedrine.

Mark van Driel
Clara Hughes. Beeld afp
Clara Hughes.Beeld afp

Ze werd voor drie maanden geschorst. Die straf is destijds door de Canadese wielren- en antidopingautoriteiten geheim gehouden.

Hughes heeft meer dan twee decennia gezwegen over het incident, dat zij niet kan verklaren. Ze zegt niet te weten hoe het verboden middel in haar lichaam terecht is gekomen. Ze denkt dat er in het laboratorium een fout is gemaakt.

Mogelijk was er sabotage in het spel. Iemand zou het middel in een onbewaakt moment in haar drinkfles kunnen hebben gestopt. Ze kreeg destijds het advies niet te spreken over de straf.

Risico

Hughes, die bij de Winterspelen van Turijn (2006) goud veroverde op de 5.000 meter, beseft dat ze een enorm risico heeft genomen door alsnog te bekennen. Ze zei tegen de Canadese televisie dat ze eerlijk wilde zijn in haar biografie. 'Ik weet nog steeds niet hoe ik hierover moet praten. Maar omdat ik een boek schreef, had ik het gevoel dat ik geen keus had.'

In haar biografie, getiteld Open heart, open mind, bekent Hughes dat ze tijdens haar loopbaan is geplaagd door depressies. Ook moest ze een eetstoornis overwinnen. De 42-jarige oud-atlete is in Canada een bekende televisiepersoonlijkheid, onder andere vanwege haar werk als olympische televisieverslaggeefster.

Hughes veroverde als wielrenster twee bronzen medailles bij de Zomerspelen van 1996. Als schaatsster pakte ze in drie olympische deelnames (2002, 2006 en 2010) vier medailles, waaronder goud in Turijn.

undefined

Meer over