Cipollini krijgt eindelijk zijn 'verdiende' zege

Eindelijk heeft Mario Cipollini de zege binnen, waarop hijzelf meende allang recht te hebben. 'Dit is mooi natuurlijk, maar ik kan moeilijk tevreden zijn....

Van onze verslaggever

CHATEAUROUX

Zondag ging Cipollini in de straten van Dublin onderuit en woensdag kletterde hij op het asfalt van Cholet. Daarmee gingen twee van de vier massasprints in de Tour de France aan zijn neus voorbij en dat is juist de specialiteit waaraan hij de bijnaam Super Mario dankt.

Valpartijen zijn in deze Tour (weer) onlosmakelijk verbonden met gezamenlijke aankomsten. Ook donderdag was het weer raak. De aankomstlijn was op een lange, kaarsrechte weg in Châteauroux getrokken, maar ook dat staat een fikse schuiver tegenwoordig ook niet meer in de weg.

Nu was Mario Cipollini het onheil te snel af, maar Jeroen Blijlevens behoorde wel tot de slachtoffers. De winnaar van de vierde rit woensdag kookte na afloop van woede. 'Ik zat heel goed, rond de vijfde positie, en toen maakte die Kirsipuu ineens een slinger van links naar rechts.'

De sprinter kon ongeschonden een herhaling van de sprint op een televisie in de TVM-bus bekijken en bedankte het apparaat met een flinke dreun. 'Voor hetzelfde geld rijdt hij mij de hekken in en fiets ik hier niet meer.

'Het is altijd hetzelfde met die Kirsipuu. Svorada en hij zijn de grootste brokkenpiloten. Maar daar zal die Bruin (Blijlevens doelt op juryvoorzitter Martin Bruin, red.) wel niets aan doen. Die houdt zich alleen maar bezig met het verbieden van strippakken.'

Ploegleider Cees Priem liet zijn oogappel rustig uitrazen. De overwinning van woensdag temperde al snel de boosheid. Priem: 'We gaan ook geen protest indienen. Dat kost alleen maar geld. Bovendien zal de jury dit zelf toch ook wel gezien hebben.'

De vijfde etappe in de Tour de France, een rit van 228 kilometer van Cholet naar Châteauroux, werd onder een grijs wolkendek en over een nat wegdek afgelegd, alsof de hemel de verpeste stemming in de Tour goed aanvoelde. De renners leken ook nogal onder de indruk van de Festina-affaire. Het eerste deel van de rit werd in een slakkengang verreden.

Aart Vierhouten, een nog onbedorven debutant, schudde als eerste serieus aan de boom. Na negentig kilometer liet de Rabo-renner het peloton achter zich. De 27-jarige Vierhouten is pas aan zijn derde sezoen als professional bezig. Het eerste ging ongemerkt voorbij, maar hij laat steeds vaker zien uit het goede hout te zijn gesneden.

Vierhouten kreeg in zijn vlucht al snel gezelschap van de Fransman Gouvenou en de Italiaanse veteraan Roscioli die vijf jaar geleden een solo van 183 kilometer al eens met de zege had bekroond. Het trio kreeg nu van het peloton ruim vier minuten als maximale voorsprong. Stuart O'Grady spoorde zijn ploeggenoten tijdig aan om zijn bezit van de gele trui nog een dagje te verlengen.

Dankzij de winst van enkele seconden in de laatste bonificatiesprint mocht Vierhouten zich nog eventjes in gedachten als de nieuwe leider van het klassement beschouwen, maar dertien kilometer voor het einde haalde de realiteit hem in. Hij moest uiteindelijk genoegen nemen met de prijs voor strijdlustigste renner.

Na de hergroepering was het weer dringen geblazen op de Franse wegen, hoe breed ze gisteren ook waren. Niet alleen de kanshebbers voor een massasprint laten zich naar voren manoeuvreren. Ook de favorieten voor de eindzege doen dat.

In de laatste honderd meter was het nog zo druk in de voorste rijen dat het wel fout moest gaan. Ook de gele trui schoof daarbij onderuit. De Franse GAN-ploeg was met Boardman in de tweede etappe ook al zo onfortuinlijk geweest. Maar zijn Australische ploeggenoot O'Grady kwam er met een licht gekwetst dijbeen goed van af. Hij kan vandaag gewoon starten.

Voor Silvio Martinello is de Tour voorbij. Hij was het voornaamste slachtoffer van de valpartij. Pas na enkele minuten kwam de Italiaanse sprinter uit de Polti-ploeg overeind. Later bleek dat Martinello een bekkenfractuur heeft opgelopen.

Volgens Tour-arts Gérard Porte is een operatie niet noodzakelijk. Martinello is wel een nacht ter observatie opgenomen in het ziekenhuis in Chateauroux. Vandaag wordt hij naar zijn woonplaats vervoerd.

Toen de 35-jarige Martinello te voet de pijnlijke laatste meters aflegde, was Cipollini op weg naar de huldiging waar hij zolang naar uitgekeken had. Vorig jaar rond deze fase in de Tour had de 31-jarige Cipollini al twee ritten in de knip. Hij dankte daaraan ook de gele trui. Dit jaar ging het in de de Ronde van Italië ook weer van een leien dakje, maar in die van Frankrijk zat het hem tot nu toe tegen.

Gisteren was Mario Cipollini weer de keizer van de massasprint. Hij werd in zijn jacht op Erik Zabel nog even opgehouden door landgenoot Ferrigato, maar al ruim voor de streep had Cipollini zijn Duitse rivaal te pakken en liet hem uiteindelijk ruim achter zich. 'En nu maar hopen dat het gedaan is met al die pech.'

Meer over