Chuck Blazer: van voetbalbobo tot FBI-spion

Chuck Blazer, oud FIFA-topman, heeft toegegeven smeergeld te hebben aangenomen voor het WK in Zuid-Afrika van 2010 en het WK in Frankrijk in 1998. Blazer werd al eerder de spil in het schandaal genoemd. Vorige week schreef De Morgen dit profiel over de mol van de FIFA:

Hanne Vlogaert en De Morgen
Chuck Blazer Beeld ap
Chuck BlazerBeeld ap

Volgens een rapport dat The New York Daily News in november publiceerde was Chuck Blazer, een voormalig toplid van de FIFA, in 2013 zelf het onderwerp van een grootschalig ethisch onderzoek binnen de organisatie. Blazer werd door de toenmalige onderzoekscommissie onder meer beticht van fraude, samenzwering, het witwassen van geld en belastingontduiking. Volgens een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Justitie bekende Blazer voor elk van de criminele feiten schuld.

Blazer zou al een som van ongeveer twee miljoen dollar hebben betaald voor het tot een proces kwam. Bij een effectieve veroordeling zou daar nog geld bijkomen. Om een gevangenisstraf te ontlopen zou Blazer het echter met de FBI op een akkoordje hebben gegooid: geen gevangenis in ruil voor zijn hulp bij het blootleggen van een groter netwerk van corruptie binnen de voetbalbond. Welke afspraken er tussen Blazer en de FBI precies van kracht zijn, is niet duidelijk.

Volgens het rapport dat gisteren verscheen startte Blazer in 2011 zijn rol als FBI-spion. Toen Jack Warner, voormalig vicepresident van FIFA, beschuldigd werd van corruptie, voelde Blazer - als Warners voormalige rechterhand - de grond onder zijn voeten branden. Om te vermijden dat hij officieel door de commissie als medeplichtige zou worden aangeduid, besloot Blazer zelf naar de FBI toe te stappen. Die wist hem al snel voor de rol van informant te overhalen, door hem zijn eigen criminele activiteiten onder de neus te duwen.

Een appartement voor de katten

Vanaf dat moment zou Blazer dienst doen als 'undercover agent' voor de FBI. Via een verborgen microfoontje dat hij rond zijn nek droeg tijdens verschillende vergaderingen met FIFA-toplui bezorgde hij de organisatie interne informatie. Op die manier kon de inlichtingendienst haar onderzoek staven en de corruptiepraktijken stukje bij beetje verder blootleggen.

Ook tijdens de Olympische Spelen van 2012 was Blazer volgens het rapport actief. Hij mailde met verschillende toplui die door de FBI als verdachten werden aangeduid, en regelde afspraken met hen. Blazer zelf lijkt wel van zijn hoge positie binnen de voetbalwereld genoten te hebben. The Daily News maakt melding van de grote bedragen (samen goed voor verschillende miljoenen dollars) die hij via zijn creditcard aan de FIFA liet overmaken om te voorzien in zijn extravagante levensstijl. Een van die 'noodzakelijke aankopen' zou een luxe appartement voor zijn katten zijn geweest.

Blazer verzamelde tussen 1996 tot 2011 zo'n kleine 15,3 miljoen dollar aan inkomsten via zijn commissie op sponsor- en televisierechten, de verhuur van luxesuites, parkings en de verkoop van wedstrijdtickets. Het geld verborg hij in vennootschappen of bedrijven die dienst moesten doen als dekmantel. Ook aan zijn positie binnen CONCACAF, de voetbalbond voor Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben, verdiende de man miljoenen. Die organisatie draaide bovendien ook op voor tal van Blazers 'extra uitgaven' zoals de aankoop van een Hummer en een luxueus buitenverblijf.

null Beeld ap
Beeld ap

Werkloze voetbalvader

Daarnaast stond Blazer in die periode ook bekend om zijn 'goede smaak' wat eten en drinken betreft: uitgebreide diners in de chicste en duurste restaurants van het land waren geen uitzondering. Onderonsjes met celebrity's en vluchten met zijn privéjet evenmin. Zo was hij ook de trotse eigenaar van een luxeresort in de Bahama's, waar Vladimir Poetin, Hillary Clinton, Paus Johannes-Paulus II en Nelson Mandela graag geziene gasten waren.

In 2013 werden de activiteiten van Blazer voor het eerst door CONCACAF onderzocht en werd hij door de organisatie officieel beticht van fraude. Blazers weg naar de voetbaltop was al veel vroeger vergeven van megalomane acties, zo meldt BuzzFeed. In 1989 nog een werkloze voetbalvader uit een van de vele Amerikaanse buitenwijken, bedolven onder een zware schuldenlast, wist hij zich gestaag op te werken.

Hij kwam voor het eerst met voetbal in contact in 1976 toen zijn zoon begon te spelen. Ondanks het feit dat hij zelf nooit voetballer was werd hij na enkele jaren teamcoach en raakte hij steeds meer betrokken in de sport. Uiteindelijk ontgroeide hij zijn rol binnen het jeugdvoetbal op provinciaal niveau en stroomde door naar de hogere regionen van het nationale profvoetbal.

null Beeld epa
Beeld epa

Ware winstmachine

In 1984 werd hij verkozen tot vicepresident van The United States Soccer Federation. In 1986 werd hij niet herverkozen, waarop hij prompt zijn eigen onafhankelijke professionele voetballiga oprichtte, die hij 'The American Soccer League' doopte. Twee seizoenen later zou die league echter opgaan in een andere.

1984 was ook het jaar dat Blazer voor het eerst met Jack Warner, voormalig vicepresident van de FIFA, in contact kwam. Het duo ontmoette elkaar op een bijeenkomst van het CONCACAF. Op het WK van 1986 in Mexico werden de mannen vrienden. Het was Blazer die Warner ervan overtuigde zich kandidaat te stellen voor het presidentschap van CONCACAF en Warners campagne op gang hielp. Toen Warner die verkiezingen ook daadwerkelijk won, stelde hij Blazer aan als zijn secretaris-generaal, die verantwoordelijk was voor de dagelijkse organisatie van de vereniging.

In die positie kwamen de kennis en het zakelijke talent van Blazer pas echt tot uiting. Het maakte van hem dé figuur bij uitstek om het voetbal in de Verenigde Staten nieuw leven in te blazen.

En dat deed hij dan ook. BuzzFeed-journalist Ken Besinger schrijft dat het niemand minder dan Blazer was die de Major League Soccer - tegenwoordig een liga die jaarlijks tientallen miljoenen aan tv-rechten opstrijkt - aan haar eerste echte televisiecontract hielp. Ook de nationale ploeg van de Verenigde Staten groeide onder zijn leiding uit tot een team dat een vaste waarde werd op de Wereldbeker Voetbal.

Uiteindelijk kreeg Blazer zijn plaatsje binnen de FIFA-comité te pakken. Daarmee was hij de eerste Amerikaan in iets minder dan vijftig jaar die daarin slaagde. In zijn periode aan de top van de internationale voetbalbond maakte hij van FIFA een 'ware winstmachine'. Dat hij zelf ook graag een graantje van die winst meepikte, lijkt inmiddels vast te staan.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over