Chuck Blazer levenslang geschorst door FIFA

Chuck Blazer, voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA, is levenslang geschorst voor alle voetbalgerelateerde activiteiten door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond. Dat maakte de FIFA vandaag bekend.

redactie
Chuck Blazer (links) in 2005 met FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Beeld reuters
Chuck Blazer (links) in 2005 met FIFA-voorzitter Sepp Blatter.Beeld reuters

'De heer Blazer heeft veel en verschillende soorten wangedrag laten zien op een continue en herhaaldelijke basis in zijn tijd als official op verschillende hooggeplaatste en invloedrijke posities bij de FIFA en CONCACAF', schrijft de FIFA in een persbericht op haar website. De FIFA ziet Blazer als spil in een groot aantal corruptiezaken.

Blazer zat tussen 1996 en 2013 in het uitvoerend comité van de FIFA. In 2013 gaf hij toe steekpenningen te hebben aangenomen rond de bids van Marokko (WK 1998) en Zuid-Afrika (WK 2010).

Hij is kroongetuige van de Amerikaanse justitie in de nog lopende corruptiezaak rond de FIFA. De 70-jarige Amerikaan zou in ruil voor strafvermindering in 2011 een deal hebben gesloten met de FBI. Tussen 2011 en 2013 was hij als bestuurslid zodoende undercover bij de wereldvoetbalbond. Via een verborgen microfoontje dat hij rond zijn nek droeg zou Blazer tijdens vergaderingen met FIFA-officials interne informatie hebben doorgespeeld aan de FBI.

De informatie die Blazer verschafte aan de FBI zou onder meer reden zijn geweest voor het oppakken van de zeven FIFA-officials in Zürich, eind mei. Het leidde uiteindelijk tot het opstappen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter, enkele dagen nadat hij was herkozen als voorzitter.

Dossier

de Volkskrant berichtte de afgelopen maanden uitvoerig over de corruptie bij wereldvoetbalbond FIFA. Lees de belangrijkste stukken terug in dit dossier. In dat dossier ook het artikel: Hoe werd Chuck Blazer van voetbalbobo een FBI-spion?

Chuck Blazer. Beeld epa
Chuck Blazer.Beeld epa

Extravagant

Naast zijn werk voor de FIFA was Blazer tussen 1990 en 2011 secretaris-generaal van de CONCACAF, de overkoepelende voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika. In 2013 werd hij samen met CONCACAF-voorzitter Jack Warner beschuldigd van fraude. Daarna stapte hij op als bestuurslid van de FIFA.

In de wandelgangen had Blazer de bijnaam 'meneer 10 procent', verwijzend naar het percentage dat de Amerikaan zou vragen bij het aannemen van steekpenningen.

Blazer staat bekend om zijn extravagante levensstijl. Zo bezit hij een privévliegtuig, heeft hij twee peperdure appartementen in New York - één volgens de geruchten voor zijn katten -, heeft hij ook een huis op de Bahama's en staat hij vaak op de foto met beroemdheden. Hij zou een charmant figuur zijn en overal vrienden hebben.

Blazer zou dit jaar een tijd in het ziekenhuis hebben gelegen en is volgens verschillende bronnen aan het herstellen van darmkanker.

Blatter met achter hem Blazer. Beeld epa
Blatter met achter hem Blazer.Beeld epa
Meer over