Chronologisch overzicht Michael Rasmussen in de Tour

15 juli: Raborenner Michael Rasmussen verovert met zijn zege in de achtste etappe, de zwaarste rit in de Alpen, de gele trui in de Ronde van Frankrijk....

ANP

18 juli: In de Tour wordt bekend dat de Duitse renner Patrik Sinkewitz van T-Mobile op 8 juni positief is bevonden op epo. Sinkewitz ligt op dat moment als gevolg van een ongeval na een Tourrit gewond in het ziekenhuis. De Duitse tv-zenders ARD en ZDF stoppen met de rechtstreekse uitzendingen van de Tour.

19 juli: De Deense wielerbond zet Michael Rasmussen uit de nationale selectie. De coureur heeft in juni een officiële waarschuwing van de UCI gekregen omdat hij diverse malen verzuimde aan de dopingautoriteiten te vertellen waar hij verbleef.

20 juli: Michael Rasmussen mag van Tour-directeur Christian Prudhomme gewoon van start in de twaalfde etappe ondanks de waarschuwing die hij van de UCI heeft gekregen.

21 juli: De directie van de Raboploeg laat weten dat Michael Rasmussen begin juli een boete heeft gekregen wegens nalatigheid omdat hij drie keer een verrassingscontroles van de dopingcontroleurs had gemist.

22 juli: Tour-directeur Christian Prudhomme zegt dat hij de Raboploeg zou hebben gevraagd Michael Rasmussen uit te sluiten van de ronde als hij voor de start had geweten dat de Deen waarschuwingen van de UCI heeft gekregen.

23 juli: UCI-baas Pat McQuaid geeft aan dat hij niet gelukkig zou zijn met een Tourzege van Michael Rasmussen. Een overwinning van de Deen bewijst de wielersport in zijn ogen geen goede dienst.

24 juli: Astana vertrekt met de volledige ploeg uit de Tour. De Kazak Aleksandr Vinokoerov werd na afloop van de dertiende etappe positief bevonden bij een dopingtest. ‘Vino’ won de rit - een tijdrit - op indrukwekkende wijze.

24 juli: Michael Rasmussen belegt op aandringen van de Tourdirectie een persconferentie tijdens de rustdag. In een bomvolle perszaal legt hij uit dat er geen waarde hoeft worden gehecht aan de vier waarschuwingen die hij van de UCI heeft gekregen. Hij krijgt hierbij bijval van directeur Theo de Rooij en advocaat Harro Knijff.

25 juli: Een deel van het peloton houdt voor de start van de zestiende etappe een zitactie. De renners willen hiermee aangeven dat ze voor een ‘schone’ sport zijn.

25 juli: De Franse ploeg Cofidis verlaat de Tour wegens een positieve dopingcontrole van de Italiaan Cristian Moreni. De renner leverde na afloop van de elfde etappe een positieve plas in.

25 juli: De directie van de Raboploeg haalt klassementsleider Michael Rasmussen uit de Tour omdat de Deen tegen de leiding heeft gelogen over zijn verblijfplaats in juni.

26 juli: Ondanks het vertrek van Michael Rasmussen besluiten zijn teamgenoten van de Raboploeg de Tour te vervolgen.

Meer over