Chinezen nemen ook macht over in competitie

Tijdens de wereldkampioenschappen tafeltennis in Eindhoven gingen alle eerste en tweede plaatsen naar China. Ook in de Nederlandse eredivisie is het China dat de klok slaat....

Vorig week verloor Arboned/Westa met 5-2 van 't Zand. De twee Wessemse tegenpunten kwamen op naam van van Liu Qiang (27), die ook de Nederlandse international Kalun Yu - die kort na zijn geboorte naar Middelburg verhuisde - wist te verslaan.

Zaterdagavond waren het weer twee Chinezen die de toon aangaven. Opnieuw was Liu Qiang erbij betrokken, maar dit keer niet in positieve zin. Tegen Anker/Midstars klopte hij weliswaar Dennis Post, maar tegen zijn landgenoot Wu Bin (26) kwam hij vooral in de service-ontvangst veel tekort. De kopman uit Middelstum stond met drie overwinningen aan de basis van de 4-3 zege van de landskampioen.

De partij tussen Wu en Liu had het hoogtepunt moeten zijn van een aardige wedstrijd, maar dat was het slechts ten dele. In de eerste game (21-13) werd de Westa-Chinees volledig weggeserveerd door Wu Bin. De Midstars-kopman hield het bijna foutloze spel vol tot 15-10 in de tweede game, maar met twee goede series leek Liu alsnog winstkansen te krijgen. Met een paar forse tikken bereikte Wu toch nog net als winnaar de finish.

Het zijn overigens niet de beste Chinezen die de Nederlandse competitie 'opleuken'. In eigen land komen ze internationaal niet aan de bak en dus zoeken ze hun heil elders. China houdt er ook een eigen officieel 'pingpong-export-beleid' op na. Het inhuren van afeltennissende Chinezen gaat in de regel via het officiële staatsuitzendbureau, zodat het land er ook nog een graantje van kan meepikken.

De bedragen vallen overigens reuze mee: ze variëren van dertig- tot vijftigduizend gulden voor een 'modale Chinees'. Wie een speler wil inhuren uit de top moet minimaal het dubbele neertellen. Over dat geld beschikken de meeste Nederlandse clubs niet, maar die bedragen zijn hier ook niet nodig.

In vergelijking met de Bundesliga en de gezamenlijke Oostenrijks/Hongaarse/Slowaakse competitie is het niveau bij de NTTB-verenigingen een stuk lager. De Wu Bins van deze wereld bieden daardoor al voldoende kwaliteit om een gooi te doen naar de landstitel.

Meer over