China pioniert met eigen wielerronde

shanghai China heeft zijn eerste nationale wielerronde achter de rug. De pionierseditie van de Ronde van China duurde tien dagen en ging in etappes van Xian, de stad van de terracottakrijgers, naar de havenstad Tianjin bij Peking....

Van onze correspondent Hans Moleman

De Chinese wielerbond heeft grote plannen met de ronde. Voorzitter Pang Zhichen verklaarde tegen het Franse persbureau AFP dat het drie jaar had gevergd om de eerste profronde van China voor elkaar te krijgen. Het doel is nu om binnen tien jaar een evenement op te bouwen dat zich kan meten met de Tour de France, de Giro en de Vuelta.

Pang sprak de hoop uit dat de wedstrijd het profwielrennen in China op een hoger plan zal brengen. China is weliswaar het land met de meeste fietsers en fietsfabrieken ter wereld, maar op het internationale podium stelt het niets voor. De media besteden er ook weinig aandacht aan.

In de eerste Ronde van China speelden enkele Nederlanders een belangrijke rol. Het Marco Polo Cycling Team, China’s eerste professionele wielerteam, wordt geleid door de Nederlandse broers Remko en Gudo Kramer. Ze zijn al heel wat jaren actief in het land, waar tot dusverre alleen enkele kleinere wierronden bestonden.

In het Marco Poloteam rijdt de Nederlandse olympische medaillewinnaar en tweevoudig winnaar van een etappe in de Tour de France Léon van Bon samen met de Chinese beloften Fu Xing en Liu Yilin. Van Bon eindigde het afgelopen weekeinde in de laatste etappe in Tianjin op de derde plaats.

Eerder reed China’s eerste wielerheld Li Fuyu voor Marco Polo. Hij vertrok naar Discovery. Dat leidde ertoe dat China in 2008, in Peking, voor het eerst deelnam aan het olympisch wielertoernooi.

Het afgelopen voorjaar viel Li, inmiddels rijdend voor RadioShack, echter van zijn voetstuk. Na Dwars door Vlaanderen werd hij betrapt op het gebruik van het verboden middel clenbuterol. Hij kreeg vervolgens een schorsing opgelegd.

Ploegleider Kramer is tevreden over de organisatie van de eerste Ronde van China. De Chinese wielerbond en de plaatselijke overheden zijn zeer ambitieus, verklaarde hij in de Chinese krant Global Times. ‘Ze willen echt dat de wielersport hier tot ontwikkeling komt.’

Marco Polo heeft nog wel moeite met het vinden van nieuwe Chinese sponsors voor het komende seizoen. Kramer: ‘Het is een geweldige gelegenheid voor bedrijven om publiciteit te krijgen via een gezonde en groene sport die een grote toekomst heeft in China.’

Meer over