WedstrijdverslagFA Cup halve finales

Chelsea en Liverpool gaan op herhaling: na de League Cup spelen ze nu de ook finale van de FA Cup

Enkele maanden nadat ze een zinderende finale voor de League Cup hebben gespeeld, gaan Liverpool en Chelsea half mei op Wembley strijden om de FA Cup. Het komt zelden voor dat de twee finales van de Engelse bekers identiek zijn.

Patrick van IJzendoorn
Ibrahima Konaté (m) kopt Liverpool al snel op voorsprong tegen Manchester City in de halve finale van de FA Cup op Wembley. Liverpool won het duel met 3-2. Beeld ANP / EPA
Ibrahima Konaté (m) kopt Liverpool al snel op voorsprong tegen Manchester City in de halve finale van de FA Cup op Wembley. Liverpool won het duel met 3-2.Beeld ANP / EPA

Het Wembley Stadion ontving tijdens de Paasdagen meer dan 150.000 supporters voor de twee halve finales van de beker die dit seizoen 150 jaar bestaat. Op paaszaterdag kwamen met honderden bussen vol fans uit het noordwesten van Engeland voor de titanenstrijd tussen Liverpool en Manchester City. Het zou veel praktischer en milieuvriendelijker zijn geweest om deze strijd op het neutrale Old Trafford te spelen, maar de Engelse voetbalbond wilde, vanwege het geld, per se Wembley gebruiken. Veel sponsoren zitten bovendien in de buurt van de hoofdstad. Het benutten van Wembley voor de halve finales doet al jaren af aan de romantiek van de FA Cup.

Spektakelstuk

Een week geleden hadden Liverpool en Manchester City voor de competitie een spektakelstuk opgevoerd, dat eindigde in een 2-2. De bekerontmoeting bereikte dat niveau niet. Manchester City bleek geestelijk en fysiek gehavend uit de voetbaloorlog tegen Atlético Madrid, afgelopen woensdag, te zijn gekomen. Het miste met name spelverdeler Kevin De Bruyne. Reeds na tien minuten kopte Ibrahima Konaté de 1-0 binnen voor Liverpool. Het hielp niet dat Pep Guardiola zijn lange verdedigers buiten de basis had gehouden. Acht minuten later maakte City-doelman Zack Steffen, normaal gesproken de reservekeeper, een blunder waar de alerte Sadio Mané van profiteerde.

Kort voor rust maakte de Senegalees de 3-0, met een volley na een heerlijke tikka-tikka aanval. The Citizens vonden toch nog de kracht om terug te vechten. Fris uit de kleedkamers maakte Jack Grealish de 3-1, de showman die in Madrid zonder te spelen de hoofdrol had opgeëist. City joeg voor wat het waard was, maar stuitte op Virgil van Dijk en de zijnen. De aansluitingstreffer van Bernardo Silva viel te laat. Na afloop beweerde Liverpool-manager Jürgen Klopp dat zijn team in de eerste helft perfect had gespeeld. The Reds blijven door de 3-2-zege in strijd voor de heilige graal van het Engelse voetbal: de quadruple, ofwel: het winnen van vier prijzen in een seizoen.

Chelsea - Crystal Palace

Daartoe moet het 14 mei in ieder geval van Chelsea winnen, net als eind februari in de finale van de League Cup. Met moeite wist Chelsea op Eerste Paasdag te winnen van de kleine stadgenoot Crystal Palace. Reeds voor de wedstrijd hadden de The Blues voordeel genomen door het Palace te verbieden om sterspeler en Chelsea-huurling Conor Gallagher te laten spelen tegen de moederclub. Op tweederde van de wedstrijd brak Chelsea-middenvelder Ruben Loftus-Cheek met een onhoudbaar schot de ban tegen de club waar ook hij als huurling heeft gespeeld. De 2-0 kwam van Mason Mount. Het was een goede middag voor de jongens van de Chelsea-opleiding, behalve voor Gallagher.

Meer over