INTERVIEW

Chef-transfers met neus voor koopjes

Hoe komen spelers die je eerder bij grotere clubs zou verwachten bij PEC Zwolle terecht? Technisch directeur Gerard Nijkamp doet er niet geheimzinnig over. Vaak is het de voorbereiding, soms is het toeval. Morgen staat zijn club opnieuw in de halve finale van de beker, dit keer tegen FC Twente.

3 augustus 2014, fans van PEC Zwolle zwaaien trots met de Johan Cruijff-schaal, nadat Ajax in de eigen Arena is verslagen. Beeld VI IMAGES / Eric Verhoeven
3 augustus 2014, fans van PEC Zwolle zwaaien trots met de Johan Cruijff-schaal, nadat Ajax in de eigen Arena is verslagen.Beeld VI IMAGES / Eric Verhoeven

Na drie jaar technisch directeurschap bij PEC Zwolle weet Gerard Nijkamp (44) wel hoe dat gaat, als hij ergens binnenkomt. Zoveel mensen, zoveel meningen. Hij deelt de reacties onder in drie categorieën.

Ten eerste is er een groep die hem, ongevraagd, van advies voorziet: 'Weet je wie jij zou moeten kopen...' Of nog erger: 'Die en die speler moet je eruit gooien. Die kan er geen hout van.' In die situaties lacht Nijkamp zijn beleefdste glimlach. Daarna maakt hij zich snel uit de voeten.

De tweede groep mensen vraagt hem, zodra de transferwindows is afgesloten: 'En Gerard, waar ga je naartoe op vakantie?' Daar kan hij oprecht boos over worden. Want dan begint het werk pas.

Stabiele middenmotor

En dan is er nog de laatste categorie: mensen die denken dat zijn baan een spel is, een soort Football Manager '15, maar dan in het echt. Ach ja, Nijkamp haalt er zijn schouders maar over op. 'Het is net als met het bondscoachschap van Oranje: iedereen denkt dat hij het zelf beter kan.'

Gerard Nijkamp (45) is verantwoordelijk voor het aan- en verkoopbeleid bij PEC Zwolle, de club die vanavond in de Grolsch Veste tegen FC Twente strijdt voor een plek in een KNVB-bekerfinale. Vanaf het moment dat hij drie jaar geleden begon in het IJssel-deltastadion verraste hij met het aantrekken van spelers die op eerste oog onhaalbaar leken, zoals de internationals Denni Avdic (Zweden), Mateusz Klich (Polen) en Tomás Necid (Tsjechië). Zo groeide PEC Zwolle uit van bescheiden provincieclub tot stabiele middenmotor en bekerwinnaar.

Technisch directeur Gerard Nijkamp van PEC Zwolle. Beeld anp
Technisch directeur Gerard Nijkamp van PEC Zwolle.Beeld anp

Ziet Nijkamp misschien iets wat anderen niet zien? 'Eerst even iets rechtzetten', begint hij zijn verhaal, terwijl hij in het spelershome uit een plastic bekertje met koffie nipt. 'Het is hier niet de grote Gerard Nijkamp-show. Ik werk nauw samen met directievoorzitter Adriaan Visser. En elke maand hebben we een 'met-de-poten-op-tafel-overleg' met de technische staf. Zonder agenda, zonder notulen. Dan praten we samen over zaken die er écht toe doen.'

Moeilijk wil Nijkamp zijn beroep niet noemen. Eerder uitdagend. Alle onderhandelingen doet hij samen met Adriaan Visser. 'Dat is wel zo fijn, want soms moet je snel beslissingen nemen.' En het thuisfront? Vraagt hij 's avonds aan de keukentafel, gezellig met een wijntje erbij, zijn vrouw wel-eens om advies over een aankoop?

Nijkamp lacht. Nee, aan zijn vrouw heeft hij op dat gebied niet veel. Dan kan hij beter aankloppen bij 15-jarige zoon Jan Watze. 'Hij zit de hele dag achter de Playstation en kent echt alle spelers. Ik kreeg eens een Hongaarse jongen aangeboden, die bij Borussia Dortmund in het beloftenelftal speelde. Hij bleek één minuut te hebben gespeeld in een Champions Leaguewedstrijd. Mijn zoon begon meteen allerlei feitjes op te lepelen: rechtspoot, zoveel doelpunten gemaakt, contract loopt af in 2016. 'Wil je nog meer weten, pap?'.

Gedegen voorbereiding

Een speler halen is volgens Nijkamp een kwestie van een gedegen voorbereiding. Maar ook om daarna vooral niet te vergeten naar het gevoel in je onderbuik te luisteren. Dat zegt vaak meer dan je verstandelijk kan beredeneren. 'Vergelijk het met de aankoop van een huis. Als je ergens binnenloopt, weet je binnen een minuut al of het iets is of niet. Daarna pas ga je nadenken over het verbouwen van de badkamer, een nieuwe tuin, noem maar op. Maar het gaat om dat eerste gevoel: yes, dit is hem.'

Eén keer luisterde Nijkamp niet naar zijn intuïtie. Dat was toen hij deze zomer Nikos Ioannidis op huurbasis naar Zwolle haalde. Een half jaar later werd de Griekse spits op het vliegtuig naar huis gezet, nadat hij had geweigerd met de beloften mee te doen. De klassieke miskoop.

'We werden getriggerd, omdat hij een van de grote talenten van Olympiakos is. Daarop hebben we het vliegtuig naar Griekenland gepakt om te onderhandelen. Nikos zelf was toen op vakantie. Daarom hebben we alleen telefonisch met hem gesproken. Je moet dus altijd iemand in de ogen hebben gekeken voordat je hem haalt; dat is de les die we hebben geleerd.'

Rick Dekker in duel met Nikos Ioannidis (R) tijdens een training. Beeld anp
Rick Dekker in duel met Nikos Ioannidis (R) tijdens een training.Beeld anp

Nijkamp werkte al eens als hoofd jeugdopleiding bij PEC, en was daarna assistent trainer van Dwight Lodweges bij het eerste elftal. Toen hij het gevoel kreeg bij het meubilair te gaan horen, sloeg hij zijn vleugels uit; hij werd technisch directeur bij twee clubs in Qatar en verbond zich aan WorldCoaches, het maatschappelijk project van de KNVB dat in ontwikkelingslanden voetbal inzet als bindmiddel.

Bij zijn terugkeer in Zwolle las Nijkamp in De Telegraaf een column van Jaap de Groot. Diens betoog kwam er op neer dat Ajax nooit een Europese topclub kon worden als de clubleiding niet onrealistisch zou durven te gaan denken. 'Daar hebben we ons motto van gemaakt, onrealistisch denken. Alleen op die manier kun je doelen verwezenlijken die anders onbereikbaar blijven.'

Denni Avdic

Hij vertelt over een mooie zomeravond in 2012, toen tijdens een met-de-poten-op-tafel-overleg op een terras in Dalfsen zijn telefoon afging. Tip van zaakwaarnemer Frank Schouten: Werder Bremen wilde spits Denni Avdic verhuren. Of dat niet iets voor PEC Zwolle was.

Nijkamp hoefde daar niet lang over na te denken. 'Omdat de transferdeadline eraan zat te komen, heb ik meteen met technisch directeur Klaus Allofs gebeld. In mijn steenkolen-Duits legde ik hem uit dat we de volgende morgen om half zes in de auto naar Bremen zouden stappen om de ochtendtraining te bekijken. En of hij de trainer kon vragen op het einde van de training 11 tegen 11 te spelen. Dat was nog de enige manier om een compleet beeld te krijgen van Avdic.'

Dat was best brutaal, beseft hij nu. 'De volgende morgen om negen uur stond de grote Klaus Allofs klaar met koffie. Het mooie was dat hij waardeerde dat we in die auto waren gestapt. Het ging niet eens meer om geld, hij gunde het ons. Toen we 's middags weer naar huis reden, reed Avdic achter ons aan. We hadden hem binnen!'

Bekerfinale spookt al door hoofd van spelers

PEC Zwolle heeft zaterdag in een pover duel drie punten gepakt tegen Willem II (1-0). Aanvoerder Bram van Polen zorgde een kwartier voor tijd met het doelpunt voor vrijwel het enige hoogtepunt van de wedstrijd.

PEC zat waarschijnlijk al met de gedachten bij de halve finale van het bekertoernooi, dinsdag tegen FC Twente. De bekerhouder leek tegen Willem II vooral niet te veel energie te willen verspelen. Zeker de eerste helft was slaapverwekkend, te meer omdat ook Willem II weinig kon uitrichten.

De enige kans van de eerste helft was wel voor PEC. Jesper Drost zag zijn kopbal echter van de lijn worden gehaald door Robbie Haemhouts. Een ballenjongen bracht nog het meeste veritier. Hij schoot te snel een bal - die nog niet buiten de lijnen was - terug naar doelman Warner Hahn van PEC. Dat leverde een stuitbal op, waarna Willem II de bal teruggaf aan PEC.

Het begin van de tweede helft beloofde weinig verbetering. Trainer Ron Jans van PEC greep halverwege het tweede helft in en haalde Stef Nijland en Jody Lukoki naar de kant. Tomas Necid en Ryan Thomas kwamen erin. Daardoor kwam er wel iets meer dadendrang.

Het duurde tot een kwartier voor tijd eer de eerste kans van de tweede helft kwam. Het was toen wel gelijk raak via Van Polen.

Meer over