Nieuws

Champions League gaat op de schop: ruimte voor 4 extra clubs en poulesysteem verdwijnt

Vanaf 2024 krijgt de Champions League een andere opzet. Er komen meer deelnemende teams en het poulesysteem verdwijnt. Toch gaan de veranderingen niet ver genoeg voor twaalf topclubs, zij richten hun eigen competitie op.

Spelers van Bayern München, de laatste winnaar van de Champions League, houdt de cup met de grote oren omhoog.  Beeld Reuters
Spelers van Bayern München, de laatste winnaar van de Champions League, houdt de cup met de grote oren omhoog.Beeld Reuters

De Europese voetbalbond Uefa heeft maandag besloten de drie grote toernooien – de Champions League, Europa League en Conference League – uit te breiden naar 36 deelnemende teams. De Champions League heeft nu 32 deelnemers en werkt met een schema met poules van vier teams.

In de nieuwe opzet is er geen poulefase meer. Alle ploegen spelen tien wedstrijden tegen tien verschillende tegenstanders. Wie tegen wie speelt en of dat thuis of uit is wordt door een loting bepaald. Zo komen er honderd wedstrijden bij, dit geeft clubs de mogelijkheid veel meer geld te verdienen.

Ook de andere twee Europese bekertoernooien, de Europa League en Conference League kunnen rekenen op een grote poule met 36 deelnemers. Teams in de Europa League spelen na loting acht duels in de eerste fase. Ploegen uit de Conference League, die volgend seizoen voor het eerst gespeeld wordt, slechts zes. De beste acht ploegen plaatsen zich voor de achtste finales. De nummers 9 tot en met 24 strijden om nog eens acht plaatsen in de knock-outfase.

De poulewedstrijden in de Champions League staan voor september tot en met januari op het programma. Ajax-directeur Edwin van der Sar is een van de initiatiefnemers van deze nieuwe opzet.

Super League

De nieuwe opzet kan niet verhinderen dat twaalf topclubs, waaronder Barcelona en Liverpool, een eigen competitie, de Super League, hebben aangekondigd. Met de nieuwe midweekse competitie kunnen de clubs fors meer geld verdienen dan in de Champions League.

Voetbalbonden Uefa en Fifa dreigen dat deelnemers van de Super league niet meer kunnen deelnemen aan de nationale competitie of het nationale elftal. Als deze dreigementen waarheid worden, kunnen internationals als Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt niet meer deelnemen aan wedstrijden van Oranje.