Celtic maakt einde aan heerschappij Rangers

Celtic heeft zaterdag de Schotse voetbaltitel veroverd en maakte daarmee een einde aan de heerschappij van stadgenoot en aartsrivaal Glasgow Rangers....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Glasgow Rangers had met twee punten achterstand nog goede hoop op de tiende titel achtereen. Het bestuur had al een helikopter gehuurd om na afloop van het duel tegen Dundee United direct naar huis te kunnen vliegen voor het feestje in het eigen stadion. Op Ibrox Park zaten 32 duizend mensen tevergeefs te wachten.

De nieuwe club van Dick Advocaat won weliswaar met 2-1 door treffers van de Deen Brian Laudrup en de Duitser Jörg Albertz, maar de fans krijgen dit najaar geen Champions League te zien.

Wim Jansen bleef na het behalen van de titel volkomen zichzelf; een man van weinig woorden. Maar hij genoot op zijn manier: 'Het is fantastisch de mensen hier zo blij te zien. Het kan niet beter. Als je zo lang hebt gewacht. We hebben er steeds in geloofd. De spelers hebben er dit seizoen zo hard voor gewerkt. Ze verdienen het. In de laatste wedstrijd voor eigen publiek de titel veroveren is natuurlijk perfect.'

Zondag vertrok Jansen met de complete selectie van Celtic voor een vierdaagse trip naar Portugal. Dinsdag spelen de nieuwe kampioenen een vriendschappelijke partij tegen Sporting Lissabon. Voor de rest is het echt vakantie. Celtic-manager Jock Brown hoopt in deze relaxte atmosfeer Jansen over de streep te kunnen trekken voor een verlenging van zijn verblijf bij de club.

Heel Celtic en een groot deel van Schotland vreest dat de trainer deze week zijn afscheid, al na één seizoen, bekend zal maken. Hij heeft weliswaar een contract van drie jaar maar met een clausule dat hij voortijdig kan vertrekken. Tommy Burns, de voorganger van Jansen bij de Schotse topclub, riep de leiding van Celtic zaterdag op er alles aan te doen de Nederlander te behouden.

Jansen zelf zei zaterdag al een beslissing te hebben genomen. 'Wat dat is weten alleen mijn vrouw en ik. Het behalen van de titel is niet van invloed op mijn beslissing. '. Aangenomen wordt dat donderdag na terugkomst van Celtic uit Portugal duidelijkheid komt.

Jansen zou niet goed overweg kunnen met algemeen manager Brown. De Nederlandse trainer vindt dat er meer geld voor investeringen moet vrijkomen. 'Er zijn spelers die ik naar Glasgow wilde halen, maar ik kreeg er geen toestemming voor.' Overigens werd er onder Jansen voor bijna veertig miljoen gulden in nieuwe spelers geïnvesteerd.

Meer over