Update

Cavendish wint in Giro voor dochter Delilah Grace

Hij was tot op het bot gemotiveerd. Mark Cavendish wist dat bij de aankomstplaats van de vijfde Giro-etappe voor de eerste keer zijn dochter Delilah Grace op hem wachtte.

null Beeld epa
Beeld epa

De 26-jarige kopman van Team Sky wilde zijn amper 6 weken oude baby en zijn vriendin Peta Todd belonen met de ritzege en de wereldkampioen volbracht die opdracht met verve.

Terwijl talloze sprinters als Theo Bos, Tyler Farrar en Thor Hushovd in de lastige slotfase moesten lossen uit het peloton, wist Cavendish steeds zijn positie goed vast te houden.

De coureur van het Isle of Man werd vervolgens in de slotkilometer uitstekend naar de finish gebracht door zijn ploeggenoten van Team Sky, waarna de spurtbom het werk vakkundig afmaakte. Zijn Australische concurrent Matthew Goss sloop nog in het wiel, maar kon Cavendish nimmer bedreigen. 'Ik zag de schaduw van Goss, maar hij kwam er niet langs', merkte de winnaar op.

In de gebruikelijke hectiek na afloop van een Giro-etappe bleef Delilah Grace uiterst kalm. De dochter van Cavendish - die op 3 april het levenslicht zag - sliep rustig verder, toen haar papa juichend over de streep kwam en ook toen 'Cav' haar op de arm meenam voor de huldigingsceremonie deed de baby haar ogen niet open.

'Het was de eerste keer dat mijn vriendin en baby samen naar een race kwamen kijken. Ik wilde voor hen winnen en ben blij dat dat gelukt is', reageerde de coureur.

Cavendish won zondag al de tweede rit, maar raakte een dag later betrokken bij een massale valpartij in de Deense plaats Horsens. Hij liep daarbij enkele fikse kneuzingen op aan de linkerkant van zijn lichaam en moest ontstekingsremmers gebruiken.

Toch troefde hij wederom al zijn rivalen af en schreef hij zijn negende Giro-etappe ooit op zijn naam. 'Dankzij mijn teamgenoten hoefde ik tijdens de rit niets extra's te doen', zei hij. 'Daarom kon ik hier winnen.'

De Litouwer Ramunas Navardauskas behield de leiding in het algemeen klassement. De Nederlander Brian Bulgac was samen met drie collega's zo'n 180 kilometer in de aanval, maar hij werd ruimschoots voor de finish bijgehaald door de meute.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over