Video

Cavendish blijft voor valpartij en wint eerste rit Giro

Mark Cavendish heeft zaterdag de eerste etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De Britse coureur was na 130 kilometer fietsen in Napels de snelste in een massasprint.

Cameron Wurf reed lang op kop in de Italiaanse havenstad. De Australiër ontsnapte uit een kopgroep waarvan ook de Nederlanders Marijn Keizer (Vacansoleil-DSM) en Brian Bulgac (Lotto) deel uit maakten. Het peloton achterhaalde de eenzame vluchter 20 kilometer voor de finish, waar Cavendish uiteindelijk de snelste bleek.

null Beeld getty
Beeld getty

De Brit vierde zijn twaalfde zege in de Giro. De Italiaan Elia Viviani eindigde als tweede, voor de Franse kampioen Nacer Bouhanni, de Italiaan Giacomo Nizzolo en de Australiër Matthew Goss (Orica-GreenEdge). Uiteindelijk konden er maar 9 renners echt voor de zege sprinten omdat een valpartij ongeveer anderhalve kilometer voor de streep het peloton in twee stukken scheurde.

Dolgelukkig
Cavendish was zaterdag dolgelukkig na zijn zege. Zijn vrouw, een bekend fotomodel, keek tevreden toe met haar dochtertje op de arm. 'Het was niet makkelijk', stelde Cavendish toen hij een beetje was bijgekomen van zijn sprint. 'Het parcours kende veel bochten. De ploeg heeft goed voor me gewerkt. Vlak voor de finish reed Gert Steegmans echter lek. Ik zat bij hem in het wiel en verloor 500 meter. Daardoor moest ik nog even in het rood om de etappe te winnen.'

Zondag staat de tweede etappe in de Giro op het programma, een ploegentijdrit over 17,4 kilometer tussen Ischia en Forio.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over