Castro: 'dopingverhalen gigantische leugens'

De Cubaanse president Fidel Castro heeft donderdag in een rechtstreekse tv-uitzending de beschuldigingen van dopegebruik door Cubaanse atleten bij de Pan Amerikaanse Spelen vorige maand afgedaan 'als gigantische leugens', erop gericht zijn land in discrediet te brengen....

Castro lichtte in het programma puntsgewijs de bevindingen van een door de Cubaanse sportautoriteiten opgesteld rapport naar aanleiding van de diskwalificatie van hoogspringer Javier Sotomayor en drie gewichtheffers.

Wereldrecordhouder Sotomayor moest zijn gouden medaille inleveren, nadat sporen van cocaïne werden aangetroffen in zijn urine. De beschuldigde gewichtheffers, William Vargas, Rolando Delgado en Modesto Sanchez, moesten hun medailles inleveren nadat zij positief hadden getest op het gebruik van het spierversterkend middel nandrolon.

'Geen enkel lid van het gewichtheffersteam heeft drugs genomen', zei de 73-jarige president in een twee uur durende toelichting op het gedetailleerde rapport. Castro wees erop dat de urinemonsters van de omstreden atleten in het geheim naar laboratoria in Portugal en Spanje waren gestuurd voor een contra-expertise. Ook daar waren de resultaten negatief.

Tijdens de uitzending, die werd bijgewoond door een aantal buitenlandse en Cubaanse journalisten, toonde Castro een obsessieve aandacht voor details. Regelmatig haalde hij zijn pen tevoorschijn om fouten in het rapport te corrigeren of onderbrak hij de aanwezige medische officials met commentaar.

Daarnaast prees de in zijn karakteristieke groene uniform gestoken Castro hoogspringkampioen Sotomayor. 'Hij is een eerlijk mens. Wij geloven in hem', zei Castro. Hij sprak van 'manoeuvres door de vijand' en verwees naar wat hij noemde 'een smerige en gemene politieke oorlog' tegen Cubaanse atleten door tegenstanders van het communistische regime. De president wees erop dat door de diskwalificatie van de Cubaanse atleten de Verenigde Staten boven Cuba eindigde in het medailleklassement bij de Pan Amerikaanse Spelen.

Ook had Castro stevige kritiek op de organisatie van de Spelen. Met name de medische officials kregen een flinke veeg uit de pan. Hij bestempelde de laboratoria in Winnipeg als 'ongeorganiseerd'. Ook was Castro van mening dat de tests vol onregelmatigheden hadden plaatsgevonden.

Meer over