Casagrande leider in Zwitserland

Met het gele leiderstricot om de schouders begint Francesco Casagrande vandaag aan de slotetappe van de Ronde van Zwitserland. De Italiaan won woensdag de koninginnenrit van Nauders naar Arosa en onttroonde de Fransman Laurent Jalabert....

Michael Boogerd was met zijn dertiende plaats de beste Nederlander. De Hagenaar moest 1.51 minuut toegeven op Casagrande. Zijn ploeggenoten Leon van Bon en Erik Dekker stapten af in Zwitserland.

In de slotfase van de etappe van woensdag werd de Rus Tonkov door een groep van zeventien renners achterhaald, waarin zich alle favorieten voor de eindzege bevonden. Op vier kilometer voor de streep begon Casagrande zijn avontuur. Jalabert en Simoni probeerden aan te sluiten maar faalden. Het duo werd nog voorbijgereden door Dufaux, die op 35 seconden tweede werd, en Guerini, die derde werd op 45 seconden.

Het was de 26ste overwinning in de loopbaan van Casagrande en de eerste nadat hij in september 1998 voor een half jaar werd geschorst wegens dopegebruik. Casagrande maakt deel uit van Vini Caldirola. Dat is de Italiaanse ploeg die door Tour-directeur Jean-Marie Leblanc van de deelnemerslijst van de Ronde van Frankrijk werd geschrapt. Reden daarvoor is dat bij de Oekraïner Gontsjar vorige week een te hoog hematocrietgehalte werd gemeten.

De Spanjaard Roberto Heras won de zesde etappe in de Ronde van Catalonië. De rit ging van Banyoles naar Els Cortals d'Encamp over 196,8 kilometer. Heras won in Andorra de tumultueuze sprint van een kopgroep die bestond uit vier renners. Zijn landgenoot José-Maria Jimenez werd tweede en beklaagde zich tevergeefs bij de jury. De Spanjaard Manuel Beltran is de nieuwe leider in het algemeen klassement. Hij nam die positie over van zijn landgenoot Angel Luis Casero. Van de Nederlanders is na de zesde etappe alleen Miquel van Kessel nog in koers. Bart Voskamp en Pieter Vries gaven op.

De Ronde van Catalonië eindigt vandaag met een klimtijdrit over 14 kilometer.

Artsen in de universiteitskliniek van Pamplona hebben Alex Zülle verzekerd dat hij kan starten in de Ronde van Frankrijk. De Zwitser was een dag eerder met darmklachten afgestapt in de Ronde van Catalonië. Onderzoek wees uit dat de Banesto-coureur kampt met een darminfectie. Volgens de doktoren vormt die geen enkel bezwaar om op 3 juli in Le Puy du Fou aan de start te staan van de 86e Tour. Na vier dagen streng dieet mag Zülle de training hervatten.

Meer over