Cancellara stopt na volgend seizoen: 'Het juiste moment'

Wielrenner Fabian Cancellara stopt na volgend seizoen met wielrennen. 'Dat is het juiste moment om mijn loopbaan te beëindigen', aldus de 34-jarige Zwitser, die tot de grootste renners van zijn generatie kan worden gerekend. Hij werd onder andere vier keer wereldkampioen tijdrijden en won meermaals de klassiekers Parijs-Roubaix (drie keer) en de Ronde van Vlaanderen (drie keer).

Fabian Cancellara komt solo aan op de wielerbaan van Roubaix in 2010 Beeld anp
Fabian Cancellara komt solo aan op de wielerbaan van Roubaix in 2010Beeld anp

Cancellara (34) kende afgelopen jaar een slecht seizoen. De kopman van Trek had zijn zinnen gezet op de voorjaarsklassiekers, maar brak na een harde valpartij in de E3 Harelbeke twee ruggenwervels. Ook zijn Tour eindigde na een val, waarbij hij opnieuw de twee ruggenwervels brak. Nadat hij ziek werd in de Vuelta moest hij ook het WK in Richmond laten schieten.

Cancellara begint zijn carrière als uitgesproken tijdritspecialist met twee wereldtitels bij de jeugd in '98 en '99. Hij start zijn profcarrière bij Mapei-Quick Step en rijdt verder onder andere bij Fassa Bortolo, CSC, Saxo Bank and the Leopard Trek.

Zijn eerste grote overwinning is een zege in de Tour de France van 2004, waar hij de proloog wint en daarmee ook voor het eerst de gele trui om zjin schouder mag hangen. Een trui die hij de rest van zijn carrière, ook afgelopen zomer, vele malen aan mag trekken: 29 keer maar liefst.

Cancellara heeft in '98, met zijn wereldtitel tijdrijden bij de jeugd Beeld anp
Cancellara heeft in '98, met zijn wereldtitel tijdrijden bij de jeugdBeeld anp

Spartacus

CyclingNews zocht uit dat Cancellara van 2011 tot en met 2014 op het podium stond van alle klassiekers waar hij finishte, met uitzondering van de Ronde van Vlaanderen in 2012, waar hij uitviel met een gebroken sleutelbeen.

Met de overwinning in de Ronde van Vlaanderen in 2010 baarde de 'Beul van Bern' veel opzien (zie filmpje hieronder). Op de Muur van Geraardsbergen versnelde Cancellara op het steilste stukje kasseien en liet de Vlaamse held Tom Boonen staan alsof hij op een stadsfiets zat. Critici beweerde zelfs dat er wellicht een motortje in de fiets van de Zwitser had gezeten.

Ook in meerdaagse koersen weet de Zwitserse alleskunner op de hoogste trede van het podium te eindigen. Hij wint onder meer de Tirreno-Adriatico, de Ronde van Zwitserland en de Tour van Oman.

In 2008 pakt de Zwitser met de veelzeggende bijnaam Spartacus de gouden medaille tijdens de tijdrit op de Olympische Spelen van Beijing. De Spelen van Rio de Janeiro komende zomer slaat hij over, liet hij eerder al weten. 'Ik ben klaar voor iets anders', zei Cancellara bij SRF. 'Fietsen is niet mijn hele leven. Fietsen is slechts een deel van mijn leven.'

Met onderstaande versnelling op de Muur van Geraardsbergen verbaasde Cancellara vriend en vijand. Er werd zelfs lange tijd gespeculeerd over een motortje.

Meer over