Cancellara moet diep gaan voor derde kei

Het zwaarste gevecht uit zijn loopbaan, zo noemde Fabian Cancellara zondag met enig gevoel voor show zijn zege in Parijs-Roubaix. Voor zijn derde kei, de traditionele beloning voor de winnaar, moest de Zwitser de strijd aangaan met een heel peloton en uiteindelijk met Sep Vanmarcke.

null Beeld ap
Beeld ap

De ijzersterke Belg van Blanco Pro Cycling was ontroostbaar nadat Cancellara hem in een sprint-à-deux op de wielerbaan van Roubaix had verslagen.

Vanmarcke wachtte lang, ging de sprint aan op 175 meter voor de streep, maar zag Cancellara nog voorbij komen. Het duo belandde net niet in een achtervolgend trio van wie Niki Terpstra een ronde later de sprint om de derde plaats won.

'Het is ongelooflijk. Ik moest vechten. Het was iedereen tegen mij en mijn team, maar ik geef nooit op', vertelde de renner van RadioShack die de Noord-Franse kasseienklassieker voor de derde keer won. Ook nog een week nadat hij in de Ronde van Vlaanderen met groots machtsvertoon had gezegevierd.

Dat was een zegetocht die hij in de slotfase solo aflegde. In Parijs-Roubaix was het scenario voor Cancellara een stuk lastiger. Op 50 kilometer voor de streep verloor hij zijn laatste ploeggenoot en moest hij alleen het gat naar twee koplopers - de Belgen Vanmarcke en Stijn Vandenbergh - met de Tsjechische veldrijder Zdenek Stybar in zijn wiel dichten.

Het was het moment dat de Nederlanders voorin moesten passen. Daarvoor had Sebastian Langeveld (uiteindelijk zevende) nog in een kopgroep gereden waardoor het beste er wel af was. Terpstra moest van fiets wisselen waarna hij Cancellara niet kon volgen, terwijl ook Lars Boom, Maarten Tjallingii en Ramon Sinkeldam de besten uit het zicht zagen verdwijnen.

Cancellara en Stybar sloten nog voor de beruchte kasseistrook Carrefour de l'Arbre aan, waarna de koers zich voor Omega Pharma-QuickStep dramatisch ontwikkelde. Eerst ging Vandenbergh onderuit nadat hij in aanraking was gekomen met een toeschouwer. Daarna reed Stybar in een put, een manoeuvre die hem de aansluiting kostte.

Vanmarcke en Cancellara bouwden de spanning op. De Belg kreeg de kop opgedrongen, bleef lang zitten, maar zette dan toch maar de sprint in. 'Misschien had ik nog langer moeten wachten, maar volgens mij heb ik niets verkeerd gedaan', zei de ontroostbare Belg van Blanco met tranen in zijn ogen. 'Ik geloofde er echt in, daarom doet het nog meer pijn.'

Cancellara stortte na de finish ter aarde. Hij had diep moeten gaan. 'Dit was het langste gevecht dat ik ooit heb geleverd in mijn carrière.'

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over