Scherpste opinies

Buitenland over falend Oranje: 'Historisch belachelijk'

'Arm Oranje' (Het Laatste Nieuws), 'Historisch belachelijk' (Marca) en 'implosie van een supermacht' (ESPN). Nu Nederland definitief ontbreekt op het EK in Frankrijk volgend jaar, trekt dat niet alleen als een schokgolf door eigen land. Ook de rest van de wereld begrijpt er niets van.

null Beeld anp
Beeld anp

De uitschakeling van Oranje is groot nieuws op vrijwel alle sportpagina's in de internationale media. Bild haalde een oude klassieker van stal: 'Geen oranje pruiken en shirts in de stadions. Geen colonnes van caravans naar Frankrijk: zonder Holland gaan wij naar het EK.' De Duitse krant beschrijft het ontbreken van Nederland op het EK als pijnlijk. 'Holland-drama', is de kop op de website.

In België is de verwondering niet minder groot. 'Het Nederlandse voetbal maakte gisteren een nieuw dieptepunt mee. Los van het feit dat Turkije zelf de poort naar het EK in Frankrijk openbeukte, slikte Oranje op de slotspeeldag een bijzonder pijnlijke nederlaag tegen het al geplaatste Tsjechië. Met 13 op 30 hebben onze noorderburen in Frankrijk niets te zoeken', schrijft Het Laatste Nieuws-verslaggever Stijn Joris.

null Beeld anp
Beeld anp

Implosie

Voetbaljournalist Nick Ames analyseerde namens het Amerikaanse sportnetwerk ESPN de nederlaag van Nederland tegen de Tsjechen. De verliespartij was exemplarisch voor een kwalificatiecampagne vol fouten en slordigheden, aldus Ames. 'De nederlaag kwam nauwelijks als een verrassing voor de mensen die een van Europa's supermachten hebben zien imploderen tijdens de tien kwalificatieduels.'

Met name het eigen doelpunt van Van Persie in de tweede helft wordt uitgelicht in de buitenlandse pers. De BBC begint het artikel op de website met de eigen goal. Ook The Guardian besteedt in het verslag over de wedstrijd veel aandacht aan het eigen doelpunt.

ESPN-jounalist Ames zag het eigen doelpunt als signaal om te beginnen met een wisseling van de wacht. 'Het was een vernedering voor speler en land. We zien Van Persie, Sneijder en Robben misschien nooit meer terug op een groot toernooi.'

'Rampzalig naar het einde', kopt de Franse sportkrant l'Equipe. De Fransen treuren over het feit dat Arjen Robben ('Een van de beste spelers van het afgelopen WK, zo niet de beste') straks niet over de Franse velden zal dartelen tijdens het eindtoernooi.

null Beeld anp
Beeld anp

Avond van vernedering

Dat Nederland voor het eerst sinds 1984 afwezig is op een Europees kampioenschap, vinden vrijwel alle kranten een schande. Met name de Britse krant Daily Mail is hard: 'Totaalvoetbal? Het lijkt meer op totale mislukking', klinkt het op de website. 'Waar landen als Wales, Noord-Ierland, Albanië en IJsland in Frankrijk van de partij zijn, kijkt heel Nederland naar de tv.' De krant spreekt van een 'avond van vernedering'.

De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport hield gezien het summiere wedstrijdverslag van de partij tegen Tsjechië op de website al weinig rekening met een ontsnapping van Oranje. 'Holland eruit, Turkije geplaatst', kopt de krant.

Ook Spaanse media staan droogjes stil bij de blamage van Oranje. 'Zelfs met het nieuwe format met 24 aanwezige landen heeft Oranje zich niet voor een catastrofe kunnen behoeden', meldde Marca. De krant kondigt het artikel op voorpagina van de site aan met de kop 'historisch belachelijk'.

AS beschrijft vooral het grote verval ten opzichte van het WK van vorig jaar. 'Vijftien maanden geleden nog derde van de wereld, nu is Oranje de belangrijkste afwezige.' De krant legt de vinger nog even op de zere plek: 'Een EK met Albanië, IJsland en Wales, maar zonder Nederland.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over